Woondeals Groningen

Gemeenten, provincies en het Rijk hebben met steun van woningcorporaties en marktpartijen in februari 2023 afgesproken om tot en met 2030 de bouw van 28.500 woningen te realiseren in de provincie Groningen. Met de ondertekening van twee regionale woondeals - voor Eemsdelta en Oost-Groningen – en een interprovinciale woondeal voor Groningen-Assen zijn afspraken gemaakt over het aantal woningen, de bouwlocaties en de randvoorwaarden. Concreet komen deze neer op de bouw van 3.293 nieuwe woningen in Eemsdelta, 3.846 woningen in Oost-Groningen en 21.370 woningen in Groningen-Assen. Voor de regio Groningen-Assen werken de provincies Groningen en Drenthe nauw samen met de Groninger en Noord-Drentse gemeenten.

Vergroot afbeelding Woondeals Groningen

In Groningen zijn drie regio’s te onderscheiden, met verschillende aandachtspunten die bij de woondeal van belang zijn:

  • Regio Eemsdelta: deze regio zet vanwege de aardbevingsschade in op versterken van de woningbouw. Er worden woningen gesloopt en er zal meer nieuwbouw verrijzen.
  • Regio Oost-Groningen: hier vindt een lichte toename van het aantal nieuwe woningen plaats. Daarnaast worden bestaande woningen vernieuwd en verduurzaamd. Dit betekent dat er ook woningen gesloopt zullen worden.   
  • Regio Groningen-Assen: deze regio stemt al ruim 25 jaar met succes de regionale woningbouw op elkaar af. Er staan met de woondeal 21.370 nieuwe woningen op de planning voor 2030 om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Bij alle regio’s spelen verduurzaming, versterking en vernieuwing een belangrijke rol.