Toolkit energiearmoede

Veel Nederlandse huishoudens leven in energiearmoede. Zij hebben een laag inkomen, wonen in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben daardoor hoge energiekosten. Ze hebben moeite om de fors gestegen energierekeningen te betalen. Het isoleren van woningen is daarom een belangrijk middel om energiearmoede tegen te gaan.

Gemeenten kregen in 2022 in totaal 368,5 miljoen euro voor de bestrijding van energiearmoede en voor grootschalige isolatie als onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma. Zij kunnen deze bijdrage inzetten voor zowel grotere (structurele) energiebesparende maatregelen als kleinere maatregelen, afhankelijk van de lokale situatie.

In maart 2023 stelde het kabinet 200 miljoen euro extra beschikbaar om energiearmoede tegen te gaan door energiefixteams in te zetten. Energiefixteams helpen kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn hun energieverbruik te verlagen. Gemeenten wordt gevraagd om er met deze extra middelen voor te zorgen dat er voor de komende winter nog extra veel energiefixteams actief zijn.

Toolkit Energiearmoede

Om gemeenten te ondersteunen in hun aanpak bieden we de toolkit energiearmoede.

(Doe-het-zelf)bespaartips

Omdat het op korte termijn niet mogelijk is om alle slecht geïsoleerde woningen grondig aan te pakken, is het verstandig om ook aan de slag te gaan met kleinere en snellere maatregelen. Die dragen namelijk al aanzienlijk bij aan het verlagen van de energierekening.

In deze flyer (in samenwerking met Milieu Centraal) vind je bespaartips zonder investering, zoals korter douchen, slimmer wassen en naden en kieren dichtmaken. En bespaartips met een kleine investering, bijvoorbeeld het gebruik van radiatorfolie, ledlampen en tochtstrips. De flyer dient ter inspiratie voor de aanpak van energiearmoede, maar je kunt er ook de naam en het logo van jouw gemeente op plaatsen en hem verspreiden onder bewoners.

Bekijk hier de tips.

Knelpunten en oplossingen

In dit document vind je een overzicht van mogelijke knelpunten en bijbehorende oplossingen op het gebied van staatssteunregels, AVG, het lokaliseren van huishoudens met energiearmoede met data en efficiënt aanbesteden.

Bekijk hier de knelpunten en oplossingen.

Praktijkverhalen en best practices

In de aanpak van energiearmoede kunnen we veel van elkaar leren. Lees hieronder hoe gemeenten al bezig zijn. Of bekijk het bestand Best practices met daarin de verhalen van Tilburg en Dronten.

Praktijkverhalen