Isoleren van huurwoningen door verhuurders

Het doel van actielijn 2 van het Nationaal Isolatieprogramma is het isoleren van 1 miljoen huurwoningen door verhuurders naar de standaard voor woningisolatie. Deze huurwoningen zijn zowel corporatiewoningen als private huurwoningen.

Wat doet het ministerie van BZK om het isoleren van huurwoningen te stimuleren?

  • De Rijksoverheid en Aedes hebben prestatieafspraken gemaakt over het toekomstklaar isoleren van 675.000 huurwoningen met de standaard voor woningisolatie als referentie. Speciaal voor woningcorporaties is samen met RVO een webinar georganiseerd om dieper in te gaan op de standaard en het toekomstklaar maken van woningen.
  • Het uitfaseren van alle corporatiewoningen met een slecht energielabel (E, F of G) in 2028 is ook onderdeel van de prestatieafspraken.
  • Aan (de verhuur van) huurwoningen met een E, F of G label worden per 1 januari 2029 wettelijke eisen gesteld. Zo zorgt de wet er straks voor dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen verbeterd worden, zowel in de corporatiesector als in de private huursector.
  • Voor private verhuurders is ondersteuning beschikbaar om 325.000 huurwoningen te isoleren naar de standaard voor woningisolatie. Sinds 1 april 2023 is de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud voor Huurwoningen (SVOH) opengesteld voor alle particuliere verhuurders van huurwoningen.
  • Voor corporaties die huurwoningen willen renoveren en gelijk aardgasvrij willen maken op een all-electric wijze is de Energieprestatievergoeding beschikbaar. Hiermee kan de corporatie hoogwaardige verduurzaming beter financieren.