Ontheffingen

Corporaties hebben een enkele kernregio waarin zij volledig werkzaam mogen zijn. Buiten dit kernwerkgebied mag de woningcorporatie geen nieuw vastgoed realiseren of aankopen. Corporaties kunnen een ontheffing aanvragen om toch nieuwe woningen te bouwen of aan te kopen in een gemeente buiten hun regio.

De belangrijkste voorwaarde is dat er sprake dient te zijn van een  volkshuisvestelijke noodzaak. Dit betekent dat aangetoond moet worden dat zonder de bijdrage van de corporatie die de ontheffing aanvraagt de volkshuisvestelijke opgave in de betreffende gemeente niet kan worden gerealiseerd. De gevolgen voor het oppakken van de volkshuisvestelijke opgave in de eigen regio van de corporatie dienen ook  te worden aangegeven.   

Eisen

Aan de ontheffingsprocedure zijn de volgende eisen verbonden:

  • Er dient aangetoond te worden dat sprake is van een volkshuisvestelijk noodzaak
  • Het aandeel van de werkzaamheden van de corporatie die ontheffing vraagt in die gemeente ten opzichte van de totale werkzaamheden van die corporatie dient te worden meegezonden
  • De zienswijzen van andere corporaties, gemeenten en huurdersorganisaties moeten worden meegewogen

Wijzigingen na wijziging Woningwet

Sinds 1 januari 2022 gelden minder eisen voor een ontheffing, waarbij de nadruk ligt op de zienswijzen van de stakeholders van de corporatie. Dit betreft gemeenten die direct grenzen aan het werkgebied van de corporatie en waar de corporatie al werkzaam is.

In die gevallen is vaak sprake van een sterke lokale binding en een samenhang tussen de grensgemeente en het kerngebied van de toegelaten instelling. Om die reden is nu een ontheffingsgrond gecreëerd voor dergelijke situaties. Deze kan  dan worden verleend ook als de volkshuisvestelijke opgave beperkt is of andere corporaties uit de regio de opgave kunnen en willen oppakken.

Aan de ontheffingsprocedure in grensgemeenten zijn de volgende eisen verbonden:

  • Het betreft een gemeente direct geografisch aansluitend op de kernregio van de toegelaten instelling;
  • De toegelaten instelling heeft in die gemeente reeds woningen in bezit;
  • De aanvraag voor de ontheffing wordt ondersteund door de zienswijzen van gemeente, andere in die gemeente werkzame corporaties, evenals door de gemeenten uit de kernregio van de aanvragende corporatie en de betrokken huurdersorganisatie.   

Aanvragen voor ontheffingen kunnen sinds september 2021 worden ingediend bij de Autoriteit woningcorporaties.

Verleende ontheffingen

Inmiddels zijn er meerdere ontheffingen verleend. Meer informatie en details betreft deze ontheffingen zijn te vinden de bijbehorende documentenpagina.

Relevante regelgeving