Veelgestelde vragen over visitatie

Over het onderwerp visitatie worden regelmatig nog vragen gesteld. Op deze pagina zijn enkele veelgestelde vragen verzameld en beantwoord.

  • Wie zijn de belangrijkste belanghebbenden bij een visitatie?

De belangrijkste belanghebbenden zijn de gemeenten en huurders(organisaties)

  • Mogen woningcorporaties zelf een bureau kiezen dat visitaties uitvoert?

Ja, woningencorporaties kiezen zelf een van de geaccrediteerde bureaus voor de visitatie.

  • Hoe gaat een visitatie in zijn werk?

Het geaccrediteerde bureau stelt een visitatiecommissie samen en begeleidt het visitatieproces. De inhoud en het proces van een visitatie liggen vast in een gestandaardiseerde methodiek. Daarbij worden diverse stakeholders nauw betrokken. De prestatieafspraken die een corporatie met gemeente en huurders maakt vormen hierin de basis voor de beoordeling. De lokale context wordt zo direct zichtbaar en herkenbaar voor alle belanghebbenden. Met andere woorden: er wordt gekeken of de corporatie de goede dingen doet gezien de maatschappelijke/volkshuisvestelijke opgave.

De huidige methodiek 6.0 bestaat uit vier perspectieven:

  1. Presteren naar opgaven en ambities
  2. Presteren volgens belanghebbenden
  3. Presteren naar vermogen
  4. Governance van maatschappelijk presteren
  • Wat betekent accreditatie van visitatiebureaus?

SVWN garandeert dat een bureau dat visitaties uitoefent een bepaalde onafhankelijkheid en hoge kwaliteit heeft. In het accreditatiereglement en de toelichting op het accreditatiereglement staat de procedure beschreven op basis waarvan zij deze waarborgt. De onafhankelijke visitatiecommissie wordt gewaarborgd in het beoordelingskader accreditatie
 

  • Waar wordt het visitatierapport gepubliceerd en wie krijgen een rapport?

De corporatie publiceert het rapport en de reactie op haar website. Ook stuurt de corporatie de huurdersorganisatie en gemeenten en andere belanghebbenden een exemplaar. SVWN plaatst het rapport en de bestuurlijke reactie eveneens op haar website, maakt een kort nieuwsbericht en attendeert de gemeenteraad op het visitatierapport.