Visitatie

Een visitatie geeft een corporatie zicht op de maatschappelijke prestaties en hoe zij deze kan verbeteren. De Woningwet verplicht woningcorporaties om minimaal eens per vier jaar een visitatie uit te laten voeren. Deze periode kan in uitzonderlijke situaties met een jaar worden verlengd. De corporaties dient dit te benoemen en toe te lichten in het jaarverslag (zie verder veelgestelde vragen).

Daarnaast geeft de corporatie belanghebbenden inzicht in wat zij doet. Hiermee wordt het maatschappelijk leervermogen van de corporatie versterkt en draagt een visitatie bij aan het functioneren van de lokale driehoek.

Doel

De woningcorporatie wordt tijdens een visitatie op een aantal volkshuisvestelijke en maatschappelijke terreinen beoordeeld, waarmee inzichtelijk wordt of de corporatie de juiste dingen doet en het maatschappelijk vermogen beargumenteert en optimaal inzet. Daarnaast wordt ook gekeken naar de wijze waarop belanghebbenden in de gelegenheid zijn gesteld om invloed uit te oefenen op het beleid en op de kwaliteit van de wijze van besturen van de woningcorporatie. De Autoriteit Woningcorporaties kijkt ook naar governance aspecten van woningcorporaties zoals integriteit. Het gaat hierbij om effectief toezicht op en een evenwichtige verdeling tussen het bestuur en stakeholders. Regelmatig vindt er een update plaats van de visitatiemethodiek. In de huidige visitatiemethodiek (7.0) ligt de focus op de maatschappelijke verantwoording in de lokale driehoek. Het uiteindelijke doel van het inzicht dat de visitatie geeft is dat het een impuls oplevert die de prestaties bevordert. 

SVWN

Op grond van de Woningwet dient de woningcorporatie overleg te voeren met belanghebbenden over het visitatierapport. De in 2009 opgerichte en onafhankelijke Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) accrediteert visitatiebureaus en is hiertoe op grond van de  Woningwet aangewezen. De SVWN ontwikkelt en beheert een visitatiemethodiek en ziet toe op de kwaliteit van visitaties. Ook publiceert SVWN alle visitatierapporten online, zodat binnen de sector van elkaar kan worden geleerd.

Wijzigingen na gewijzigde Woningwet 1 januari 2022

Een visitatie geeft een corporatie zicht op de maatschappelijke prestaties en hoe zij deze kan verbeteren. De Woningwet verplicht woningcorporaties om minimaal eens per vier jaar een visitatie uit te laten voeren. De visitatie termijn mag sinds 1 januari 2022 in bijzondere omstandigheden gedurende dezelfde visitatie periode een maal met een jaar worden verlengd. De mogelijkheid om verlenging en/of opschorting van de visitatietermijn aan te vragen bij de Aw vervalt met deze wijziging van de Woningwet. In geval van verlenging moet de corporatie hiervan wel melding maken in het jaarverslag en toelichten waarom zij door zeer bijzondere omstandigheden gebruik heeft moeten maken van deze mogelijkheid c.q. de reden waarom wordt verlengd. Reguliere ontwikkelingen zoals wisselingen in het bestuur en/of de RvC vallen hier niet onder. Wel bv een fusietraject dat niet binnen de gestelde termijn kon worden uitgevoerd. Vervolgens moet de corporatie binnen het extra jaar alsnog gevisiteerd worden. De corporatie publiceert het rapport en de reactie op haar website. Ook stuurt de corporatie de huurdersorganisatie en gemeenten en andere belanghebbenden een exemplaar. Sinds 1 januari 2022 hoeft de corporatie het rapport niet meer naar de Aw te zenden.

Relevante regelgeving

De volgende regelgeving is van toepassing op dit onderwerp: