Vraag vóór 1 september 2022 huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht heeft op huur- of zorgtoeslag over 2021 heeft dit nog niet aangevraagd en laat daarmee geld liggen. Dat is zonde. Op de website van de Belastingdienst kan iedereen controleren of er recht op toeslagen is. Toeslagen over 2021 kunnen gemakkelijk via Mijn Toeslagen worden aangevraagd. Dit kan tot en met 1 september 2022.

Recht op huur- en zorgtoeslag

Huur- en zorgtoeslag zijn bijdragen van de overheid in de huur- en zorgkosten. Een veranderende situatie ten opzichte van een jaar eerder kan ervoor zorgen dat mensen onverwachts recht op toeslagen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Omdat iemand 18 jaar geworden is en niet weet dat er zorgtoeslag kan worden aangevraagd. 
  • Omdat iemand op zichzelf is gaan wonen. 
  • Omdat iemand gescheiden of uit elkaar is en nu in een huurhuis woont.
  • Omdat iemand voor het eerst AOW ontving en het inkomen hierdoor veranderde.
  • Door het overlijden van een partner. 

Weten of er recht is op huur- of zorgtoeslag?

Check via de website van de Belastingdienst of er recht is op huur- of zorgtoeslag over 2021. Direct een toeslag over 2021 aanvragen kan via toeslagen.nl/aanvraag2021. Dit kan tot en met 1 september 2022. 

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Zelfstandig ondernemers die in 2021 minder inkomen hadden, bijvoorbeeld door corona, hebben mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag. De overheid gaat namelijk uit van het toetsingsinkomen; het inkomen na aftrek van de ondernemersaftrekposten. Daardoor kan het zijn dat het inkomen voor de berekening van de toeslagen lager is dan gedacht. Ook gold een versoepeling van het urencriterium, waardoor zelfstandigen ook recht kunnen hebben op huur- en zorgtoeslag. Meer informatie hierover is te vinden op toeslagen.nl/aanvraag2021.

Toolkit

De toolkit 'Stimuleren gebruik toeslagen 2021’ bevat communicatiematerialen waarmee stakeholders hun achterban kunnen informeren. Dit zijn algemene artikelen gericht op verschillende doelgroepen, zoals mensen die 18 jaar zijn geworden, gepensioneerden en ondernemers. Daarnaast bevat het diverse visuals en een infographic. Het staat iedereen vrij om deze middelen aan te passen.