Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving (STOER)

Om 100.000 woningen per jaar te realiseren is het nodig sneller, efficiënter en goedkoper woningen te bouwen en realiseren. Deze ambitie is opgenomen in het regeerprogramma. Daarin staat dat het kabinet samen met medeoverheden, marktpartijen en woningcorporaties aan de slag gaat om de stapeling van lokale regels en procedures aan te pakken en regeldruk te verminderen. Het programma STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) geeft hier invulling aan.

Het Bouwberaad ondersteunt het programma STOER en gaat samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schrap- en verbetersessies organiseren.

Schrap- en verbetersessies

Er zijn in december en januari verschillende ideeën en suggesties binnengekomen die aan de orde komen tijdens schrap- en verbetersessies. Deze sessies staan gepland in het eerste kwartaal van 2025. De suggesties worden langs drie thema’s gelegd:

  1. Regelgeving bouw (Besluit bouwwerken leefomgeving).
  2. Ruimtelijke inhoudelijke beoordelingsregels (natuur, milieu, water, bodem, etc.).
  3. Procedurele regels (vergunningplichten, beslistermijnen, bezwaar, beroep, versnellen procedures en exploitatie-eisen, betaalbaarheid, etc.).

Bij deze thema’s kunnen zowel de landelijke als lokale regelgeving aan de orde komen. Hoofddoel is om te kijken naar de inrichting van bestaande regelgeving en waar mogelijk het schrappen of slimmer formuleren van (de stapeling van) regels. Doel is niet om tot een unaniem advies te komen, maar tot een advies over welke maatregelen genomen kunnen worden (ten aanzien van regelgeving) om de woningbouw te versnellen. Uitnodigingen voor de schrap- en verbetersessies worden via het Bouwberaad verstuurd.   

Adviesgroep

Een externe adviesgroep met leden vanuit de bouwsector, wetenschap en lokaal en provinciaal bestuur gaat aan de slag met een eindrapport. Hierin zijn alle maatregelen opgenomen die kunnen zorgen voor de versnelling van de woningbouw. Het eindrapport wordt in het voorjaar van 2025 ter behandeling aangeboden aan het kabinet.

Leden adviesgroep  

  • Friso de Zeeuw (voorzitter), zelfstandig adviseur, onder meer emeritus hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft 
  • Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Noord-Holland 
  • Geurt van Randeraat, woningbouwambassadeur Noord-Holland 
  • Monica Wichgers, wethouder Culemborg 
  • Martijn van Gelderen, strategisch adviseur omgevingskwaliteit BPD
  • Marinda de Smidt, advocaat omgevingsrecht Straatman Koster 
  • Arjan Bregman, onder meer deeltijd-hoogleraar Bouwrecht Universiteit Groningen