Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving (STOER)

Om 100.000 woningen per jaar te realiseren is het nodig sneller, efficiënter en goedkoper woningen te bouwen en realiseren. Deze ambitie is opgenomen in het regeerprogramma. Daarin staat dat het kabinet samen met medeoverheden, marktpartijen en woningcorporaties aan de slag gaat om de stapeling van lokale regels en procedures aan te pakken en regeldruk te verminderen. Het programma STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) geeft hier invulling aan.

Schrap- en verbetersessies

Er zijn in december 2024 en januari 2025 verschillende ideeën en suggesties binnengekomen. Deze zijn behandeld tijdens schrap- en verbetersessies in drie thema's:

  1. Regelgeving bouw (Besluit bouwwerken leefomgeving).
  2. Ruimtelijke inhoudelijke beoordelingsregels (natuur, milieu, water, bodem, etc.).
  3. Procedurele regels (vergunningplichten, beslistermijnen, bezwaar, beroep, versnellen procedures en exploitatie-eisen, betaalbaarheid, etc.).  

Eindrapport adviesgroep

Een externe adviesgroep met leden vanuit de bouwsector, wetenschap en lokaal bestuur werkt aan een adviesrapport. Hierin zijn voorstellen opgenomen die kunnen zorgen voor de versnelling van de woningbouw.

Rapport fase 1

De adviesgroep deelt het adviesrapport op in twee fases. Donderdag 24 april 2025 is het rapport voor fase 1 overhandigd aan de minister van VRO. 

Concepteindrapport

In vervolg op fase 1 heeft de adviesgroep op onderdelen nadere analyse verricht. Dit heeft geleid tot adviezen over bodemonderzoek en grondverzet, MER, archeologie, flora en fauna, milieuzonering, spuitzones, drinkwater, omgevingsdiensten, DSO-omgevingsplannen, parkeernormen, doorstroomnormen autoverkeer, beschikbaarheid bouwgrondstoffen, digitalisering en betaalbaarheidseisen. Deze onderwerpen zijn nu opgenomen in het concepteindrapport. Ook heeft de adviesgroep op onderdelen wijzigingen en aanvullingen aangebracht in het advies voor fase 1, met name bij de passages over bezwaar en beroep. 

Het concepteindrapport is op vrijdag 6 juni 2025 gepubliceerd. Belangstellenden kunnen tot en met dinsdag 17 juni 2025 reageren op de aanvullende adviezen in dit rapport en de wijzigingen ten opzichte van het rapport uit fase 1. Dit kan via het reactieformulier op deze website. Het plan is om het eindrapport voor de zomer van 2025 te publiceren. Ook dit rapport wordt ter behandeling aangeboden aan het kabinet.

Leden adviesgroep  

  • Friso de Zeeuw (voorzitter), zelfstandig adviseur, onder meer emeritus hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft 
  • Geurt van Randeraat, directeur SITE Urban Development
  • Monica Wichgers, wethouder Culemborg 
  • Martijn van Gelderen, strategisch adviseur omgevingskwaliteit BPD
  • Marinda de Smidt, advocaat omgevingsrecht Straatman Koster 
  • Arjan Bregman, onder meer deeltijd-hoogleraar Bouwrecht Universiteit Groningen
  • Luc Kohsiek, voormalig dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier