Gemeente Winterswijk: doe-het-zelfmogelijkheid binnen nieuwe subsidieregeling

De gemeente Winterswijk heeft sinds december 2023 een nieuwe subsidieregeling voor bewoners met een laag energielabel. Doe-het-zelvers krijgen hierin procentueel meer vergoed dan mensen die hun woning laten isoleren.

In het verleden kwam je als inwoner van Winterswijk alleen in aanmerking voor subsidie als je door een bedrijf je woning liet isoleren. Daarin is nu verandering gekomen. Sinds afgelopen december kunnen huiseigenaren met slecht geïsoleerde woningen - energielabel D of lager - ook subsidie aanvragen voor het aanschaffen van materiaal en het zelf uitvoeren van de energiebesparende maatregelen. Sterker nog: voor uitgaven tot 1400 euro krijgen doe-het-zelvers 75 procent van de kosten vergoed. Bewoners die hun huis laten isoleren krijgen slechts 50 procent terug.

Meer voor minder geld

Op deze manier wil de gemeente bewoners stimuleren zelf hun handen uit de mouwen te steken.  ‘Als je zelf aan de slag gaat, kun je meer doen voor minder geld’, zegt beleidsmedewerker Duurzaamheid Olivier Markestein. Een ander voordeel is volgens hem dat je niet hoeft te wachten. ‘Klusbedrijven hebben het hartstikke druk. Het kan soms wel een half jaar tot langer duren voordat je aan de beurt bent.’

Het subsidiegeld is onderdeel van de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie. Deze uitkering is bedoeld om gemeenten te helpen bij het isoleren van slecht geïsoleerde koopwoningen. ‘Wij hebben hier in totaal 1,4 miljoen euro voor gekregen van het Rijk,’ zegt Markestein. ‘Dat komt neer op het isoleren van rond de 1000 woningen.’

Bewoners kunnen pas subsidie aanvragen nadat ze energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Inwoners investeren eerst en krijgen als de klus geklaard is hun geld terug. ‘Ze moeten de factuur, het betaalbewijs en foto’s van de maatregelen die ze hebben getroffen opsturen. Daarna krijgen ze de subsidie pas uitgekeerd.’ De subsidie geldt overigens alleen voor isolerende maatregelen die vanaf en na december 2023 zijn getroffen.

Financiële problemen

Ook bewoners die in 2022 gebruikmaakten van de subsidie binnen de Aanpak Energiearmoede kregen al de mogelijkheid om het geld uit te geven aan isolatiemateriaal en de energiebesparende maatregelen zelf uit te voeren. ‘Die regeling was bedoeld om huishoudens die ook recht hadden op energietoeslag nog verder financieel te ondersteunen bij het isoleren van hun woning’, legt Markestein uit. ‘Ze konden de woning laten isoleren, maar ze konden ook materiaal kopen en zelf aan de slag gaan.’ Het aantal mensen dat dit ook daadwerkelijk deed viel tegen. De gemeente verwacht dat het aantal doe-het-zelvers onder de nieuwe subsidieregeling hoger is. ‘We hopen op tien procent.’