Gemeente Dronten: kloof tussen arm en rijk kleiner maken

Gemeente Dronten denkt ver vooruit als het gaat om de rol van isolatie en de SPUK in de transitievisie. Maar ook om als gemeente aardgasvrij te worden. Wieteke de Jong, adviseur duurzaamheid bij de gemeente Dronten, vertelt wat er vooral nodig is: energiearmoede aanpakken.

Gemeente Dronten heeft het Nationale Isolatieprogramma ondergebracht in het Uitvoeringsprogramma van de Transitievisie Nieuwe Warmte Dronten (UP-TVW), vertelt Wieteke. “Een belangrijke doelgroep is woningeigenaren met een slecht geïsoleerde koopwoning en lage inkomens. We willen hen als eerste bereiken met UDADI: Uit De Energiearmoede Door Isoleren.”

Wieteke: “We vinden het als gemeente belangrijk dat we de kloof tussen arm en rijk - ook op het gebied van energiearmoede - kleiner maken.” Daarom richt de gemeente zich als eerste op woningeigenaren met een slecht geïsoleerde koopwoning en met weinig eigen financiële middelen. Het gaat uiteindelijk om 288 woningen.

Vergroot afbeelding
Wieteke de Jong, adviseur duurzaamheid bij gemeente Dronten.

Energiecoaches

Hoe de gemeente bewoners gaat informeren? Wieteke: “We willen werken met energiecoaches, die thuis bij de mensen op bezoek gaan. Zij mogen een heleboel aanbieden: van een klusteam dat komt helpen tot aan energiezuinig witgoed. En ook bijvoorbeeld een warmtescan, het isoleren van de woning en zonnepanelen. Ook kijken de energiecoaches of bewoners een beroep kunnen doen op andere subsidies en financiering, zoals het Warmtefonds. We stimuleren ook collectieve projecten van bijvoorbeeld energiecoöperaties.”

Nadat de gemeente de energiecoaches heeft opgeleid, begint ze met de uitvoering van het communicatieplan voor de SPUK. Wieteke: “We verspreiden informatie over de SPUK via de website van de gemeente, lokale kranten, sociale media en informatieborden die je ziet als je de dorpen inrijdt. Ook de collega’s van het sociaal domein zijn betrokken bij onze plannen: zij zijn belangrijke ambassadeurs.”

Wieteke de Jong: “We vinden het als gemeente belangrijk dat we de kloof tussen arm en rijk - ook op het gebied van energiearmoede - kleiner maken.”

Ambities

Wieteke: “Onze ambitie met het gehele project is om de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. Dit doen we door het gehele project uit te voeren, met als belangrijk onderdeel het isoleren van de D-, E-, F- en G-label woningen.”