Tessa Meij wint woningmarktscriptieprijs over productie industrieel bouwen in Nederland

Welke aanpassingen zijn nodig in het proces om de productie van industriële woningingen op te schalen in Nederland? Dat onderzocht student Tessa Meij die de woningmarktscriptieprijs 2021 won. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De masterscriptie van Tessa beschrijft het proces rondom industrieel bouwen en de onderlinge samenhang tussen de verschillende partijen. Samen met Bart Seesing, hoofd Strategisch en Financieel Beleid van het ministerie van BZK, reageert ze op haar uitverkiezing.

Tessa, hoe was het om de hoofdprijs te winnen?

“Het is een eer! Het is ook fijn dat ik mijn verhaal en onderzoek nog een keer mag presenteren. Van de kritische vragen die ik ontving van de jury leer ik heel veel. Het leuke is ook dat mijn onderzoek draait om kennisdeling. Nu kreeg ik een podium om mijn kennis nogmaals te delen.”

Vergroot afbeelding Winnaars Woningmarktscriptieprijs
Tessa Meij, Thijs van Amelsfoort en Eelco Foorthuis

Hoe kwam je tot dit onderwerp voor je scriptie?

“Door te lezen over geprefabriceerde woningen kwam ik tot het onderwerp industrieel wonen. Het leek mij een mooi idee als meer mensen prefab gaan wonen, bijvoorbeeld in een prefab wijk. Dit zou de oplossing kunnen zijn voor onze huidige generatie voor het woningtekort. Helaas bestaat er een bepaald stigma rondom prefab bouwen; een wijk met prefab woningen is minder mooi vergeleken met een traditionele wijk. Dus keek ik naar de volgende stap: industrieel bouwen.

Vergroot afbeelding Woningmarktscriptieprijs
Tessa presenteert haar masterscriptie

Wat vond je het opvallendste uit je onderzoek?

“Ik kon niet meteen antwoord geven op de hoofdvraag. Ik dacht dat ik na het onderzoek kon vertellen hoe we industrieel bouwen kunnen aanpakken, maar zo simpel was het niet. We hebben het over een culturele verandering en iedereen moet aan boord en we moeten het echt samen doen. Om het meteen voor elkaar te krijgen, is lastig. Het heeft tijd nodig.

Jouw onderzoek en jouw scriptie zijn afgerond. Wat ga je nu doen?

“Ik werk inmiddels als projectontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed. Ik werk nu aan een groot binnenstedelijk project. Het interessante is vooral dat je het tijdens je studie over leert, maar dan zie je het nog niet in de praktijk. Nu zie ik hoe het werkt van A tot Z.”

Wat ga je met het gewonnen geld doen?

“Ik ben langzaam aan het sparen voor een eigen koopwoning. Ik heb zes huisgenoten, dus het zou fijn zijn als ik ook mijn eigen woning kan kopen. Met het geld heb ik mijn eerste steentje gezet.”

Vergroot afbeelding Tessa Meij en Bart Seesing
Tessa Meij en Bart Seesing

Bart Seesing loofde de drie studenten voor hun ‘inspirerende en verfrissende’ aanpak. Thijs van Amelsfort (Technische Universiteit Delft) ontving de tweede prijs van €1.000,- voor zijn masterscriptie “Mass timber social housing. Defining barriers and developing strategies to enable mass timber construction for housing associations” over een mogelijke oplossing voor de huidige woning en-milieuproblematiek. Zijn thesis stelt strategische oplossingen voor die gemoduleerde houtverwerking mogelijk maken. Eelco Foorthuis (Haagse Hogeschool) werd derde en ontving €500,- voor zijn masterscriptie. Hij onderzocht hoe een voorspellingsmodel kan worden ontwikkeld voor de prijsstijgingen in de woningsector.  

Bart, waarom is deze woningmarktscriptieprijs zo belangrijk?

“Eén van de moeilijkste dingen voor ons als Rijksoverheid is om frisse kennis, nieuwe ideeën en belangrijke ontwikkelingen binnen te halen. We zijn altijd op zoek naar mensen die daarover willen meedenken en creatieve invalshoeken hebben. Door werkbezoeken en contacten met universiteiten proberen wij die ideeën binnen te halen. De Woningmarktscriptieprijs is daarom een hele mooie oplossing. Ieder jaar krijgen wij heel veel aanmeldingen. Daar zitten altijd mooie ideeën tussen. Ik heb de drie winnaars gevraagd waarom ze niet bij het ministerie werken. Hun kennis kunnen we mooi gebruiken!”

Vergroot afbeelding Woningmarktscriptieprijs
De jury: Han Kleefstra (Senior beleidsmedewerker Onderzoek & data bij BZK), Martin Eskinasi (Senior beleidsmedewerker Woningmarkt bij BZK), Klaas Jan Koops (Coördinerend beleidsmedewerker Woningbouw bij BZK) en Bart Seesing (Hoofd Strategisch en Financieel Beleid)

Wat vond u het meest opvallend aan de winnende scriptie?

“Niet alleen de inhoud van haar scriptie was opvallend, maar ook haar presentatie. Die was overtuigend en het zette ons aan het denken: hier moeten wij wat mee. Het thema leeft heel erg. Er is een groot woningtekort in Nederland. De oplossing en de vraagstukken die het met zich meebrengt, zijn erg lastig. De term industrieel bouwen valt bij ons ook regelmatig, maar wij krijgen nu een kant-en-klare aanpak waarmee wij aan de slag kunnen. Daar zijn wij heel erg blij mee.”

Wat gaat u doen met het onderzoek van Tessa?

“Industrieel bouwen is één van de oplossingen waarmee wij aan de slag kunnen. In de woningbouwopgave gaan we kijken op welke plekken wij dit toe kunnen passen. Dat geldt net zo voor de masterscripties van Thijs en Eelco. In de masterscriptie van Thijs zitten veel elementen in die mooi aansluiten op de verduurzamingsopgave van woningbouw in Nederland. Nu de woningmarkt vaker in de belangstelling staat, wordt gevraagd naar de toekomst van de woningbouw: hoe ziet dat over een aantal jaar uit? Het onderzoek van Eelco kunnen we daar ook voor gebruiken.