Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van maandag 13 september 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Wonen toestaan in recreatiewoningen: hoe bepaal je dat als gemeente?

Gemeenten kunnen vanaf nu een handig afwegingskader gebruiken als ze erover denken om wonen toe te staan in recreatiewoningen. Wanneer vakantieparken niet vitaal zijn is het interessant om deze afweging te maken.

De Eendrachtshof in Coevorden: visiegericht bouwen voor het langer thuis wonen

Een hof als woonvorm voor senioren is een trend. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. In Coevorden maakte het voormalige woonzorgcentrum de Voorde plaats voor de Eendrachtshof. Deze nieuwe woon(zorg)vorm voor senioren omvat 51 betaalbare levensloopbestendige hofjeswoningen, 42 inleunwoningen en een welzijns- en zorgsteunpunt voor de buurt. Tom Bloeming is senior assetmanager bij corporatie Domesta in Drenthe en is helder over de visie achter dit woonconcept: “We sluiten aan op inclusie en blijven meedoen in de maatschappij.” 

Nieuwe huizen Eendrachtshof Coevorden

Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV-V) sluit per 1 oktober 2021

De RVV-V, die op 1 juli 2021 werd opengesteld voor nieuwe aanvragen, is bedoeld om verduurzaming van huurwoningen te stimuleren. De regeling biedt verhuurders fiscaal voordeel (via een vermindering van de verhuurderheffing) als zij investeren in woningverduurzaming. 

Toename aantal studenten laat tekort aan studentenhuisvesting verder oplopen

De zoektocht van duizenden studenten naar een woning is al lastig en wordt steeds moeilijker. Naast het groeiende tekort aan huisvesting is de instroom van studenten naar alle waarschijnlijkheid hoger dan eerder ingeschat. Het aantal beschikbare woonplekken voor studenten groeit hierdoor niet in hetzelfde tempo mee en daarom wordt een tekort voorzien, zo schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Deltacommissaris geeft briefadvies over klimaatadaptief bouwen

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is de Deltacommissaris gevraagd om een briefadvies uit te brengen over woningbouw en klimaatadaptatie. Het advies geeft onder andere antwoord op vragen over stappen voor een breed gedragen aanpak en de investeringen rondom klimaatadaptatie in de woningbouw.

Tijdelijke opvang evacués Afghanistan in Haarlem

Vanaf 8 september biedt de gemeente Haarlem tijdelijk onderdak aan Afghaanse Nederlanders die geëvacueerd zijn en nog geen huisvesting in Nederland hebben. Vanuit de landelijke overheid is samen met gemeenten met spoed gewerkt aan tijdelijke huisvesting voor deze doelgroep, in afwachting van meer permanente huisvesting.

Convenant verduurzaming brengt koopketen gezamenlijk in beweging: “Met dezelfde mond naar buiten treden”

Om het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland goed van de grond te krijgen, is het belangrijk dat de hele koopketen aan boord is. Van taxateurs en hypotheekadviseurs tot energiedeskundigen. Het Convenant verduurzaming in de koopketen brengt al deze partijen bij elkaar. Wat heeft dit convenant teweeggebracht bij de verschillende partijen in de maanden na de lancering?

Praktijkverhaal Convenant Verduurzaming Koopketen

Ollongren en Broekers-Knol luiden noodklok: asielopvang is vol

De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat om verschillende redenen onder grote druk. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Broekers-Knol (asielzaken) doen daarom een oproep aan onder andere provincies en gemeenten om waar mogelijk hulp te bieden bij het vergroten van de opvangcapaciteit en het (tijdelijk) huisvesten van vergunninghouders.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.