Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie meer over de volgende onderwerpen:

Aanmeldloket Woningbouwimpuls opent op 1 september

Op 1 september opent het aanmeldloket voor de derde tranche van de Woningbouwimpuls. Gemeenten kunnen tot en met 17 september een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor het sneller bouwen van meer betaalbare woningen. In totaal is 250 miljoen euro beschikbaar.

“Havenfront zou staan of vallen met de Woningbouwimpuls”

Havenfront, vrijwel de gehele strook langs de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn, belooft een uniek woon- en werkgebied te worden, met een aantrekkelijke jachthaven. Toch had het maar een haartje gescheeld of het was niet doorgegaan. Projectmanager Peter Klompen: “Zonder de Woningbouwimpuls was er geen project Havenfront geweest en hadden we bovendien veel minder woningen kunnen bouwen in heel Rijnhaven-Oost.”

Programmamanager Peter Klompen bij de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn

Expertteam Weer Thuis helpt zelfstandig wonen

Het Expertteam Weer Thuis (EWT) helpt gemeenten, corporaties en zorgaanbieders bij lokale vraagstukken op het gebied van wonen en zorg voor mensen die nu nog in een beschermde woonomgeving verkeren, maar die best zelfstandig zouden kunnen gaan wonen, al dan niet met zorg of begeleiding. Het gaat daarbij om mensen in opvang (zoals ‘blijf van mijn lijf’), in een instelling of die nu dak-/thuisloos zijn.

Verkenning: Actief grondbeleid kan woningbouw, duurzame energie en landbouw stimuleren

De woningbouw en de overgang naar duurzamere vormen van energieopwekking en landbouw kunnen er baat bij hebben als overheden een meer actief grondbeleid inzetten. Voorwaarde is dat overheden bij hun afwegingen rekening houden met de financiële risico’s, dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de bestaande mogelijkheden en dat er voldoende ambtelijke kennis en kunde voorhanden is. De instelling van een ‘nationale grondbank’ kan daarbij helpen en regionale samenwerking verder stimuleren.

Stichting Het Begijnhof maakt wonen in Amsterdam ook mogelijk voor middeninkomens: “Gevarieerd aanbod van huurders zinvol voor de leefbaarheid”

Naast woningcorporaties bieden ook particuliere stichtingen huurwoningen aan in het middensegment. Een daarvan spreekt velen tot de verbeelding: Stichting Het Begijnhof. De private stichting beheert onder meer alle panden van het Begijnhof, een idyllische plek in hartje Amsterdam. “We willen helpen bij het betaalbaar houden van wonen voor lagere en middeninkomens. Zo dragen we ook bij aan de leefbaarheid van de stad”, aldus Lucy Smit, manager van de stichting.

Collage van verhuizing Chantal Schrama

Inschrijving Woningmarktscriptieprijs geopend

Net zoals vorig jaar is het ook dit jaar weer mogelijk voor studenten om hun masterscriptie op te geven voor de Woningmarktscriptieprijs. De meest originele, beleidsrelevante en analytisch verantwoorde scriptie looft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid een eerste prijs van 2500 euro uit.

Ondersteuning voor gemeenten bij transformatie vakantieparken

Het nieuwe Expert- en aanjaagteam Transformatie Vakantieparken helpt gemeenten om niet-vitale vakantieparken (deels) een woonbestemming te geven. In verschillende regio’s is dit interessant omdat toeristische verhuur te weinig oplevert en parken door de druk op de woningmarkt een steeds permanentere bewoning krijgen.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.