Stichting Het Begijnhof maakt wonen in Amsterdam ook mogelijk voor middeninkomens: “Gevarieerd aanbod van huurders zinvol voor de leefbaarheid”

Naast woningcorporaties bieden ook particuliere stichtingen huurwoningen aan in het middensegment. Een daarvan spreekt velen tot de verbeelding: Stichting Het Begijnhof. De private stichting beheert onder meer alle panden van het Begijnhof, een idyllische plek in hartje Amsterdam. “We willen helpen bij het betaalbaar houden van wonen voor lagere en middeninkomens. Zo dragen we ook bij aan de leefbaarheid van de stad”, aldus Lucy Smit, manager van de stichting.

In het centrum van Amsterdam bezit de stichting in totaal 46 panden met ruim 100 appartementen. Een groot deel van deze woningen wordt verhuurd in het sociale segment en een kleiner deel in het middensegment. Tijdens de zoektocht om beschikbare woningen beter onder de aandacht te brengen in het middensegment kwam de stichting terecht bij deze specifieke doelgroep, zo kijkt Lucy Smit terug. “We zijn een stichting met een sterk maatschappelijk hart. Het beschikbaar maken van woningen voor mensen met een middeninkomen die bijvoorbeeld werken in zorg of onderwijs past goed in onze eeuwenoude visie.

Vergroot afbeelding Begijnhof
Het Begijnhof in Amsterdam. Fotograaf: Kick Smeets

De oorspronkelijke bewoners, de Begijnen, waren alleenstaande gelovige vrouwen die hun werk verrichten ten dienste van de samenleving. In onze statuten staat nog steeds dat wij huisvesting bieden aan ‘weduwen en andere ongehuwde vrouwen van bij voorkeur katholieke huize’.” Maar de regels zijn tegenwoordig wel minder streng, aldus Lucy. “De enige voorwaarde is dat je een vrouw bent van boven de dertig jaar, het liefst met een katholieke achtergrond. Er is een katholieke kapel op het Hof maar ook een Engels-gereformeerde kerk. Er vinden daar regelmatig activiteiten plaats, zoals een dienst of concert.”

Wachtlijstbemiddeling

De Amsterdamse stichting is altijd op zoek naar een uitbreiding van potentiële huurders, legt Lucy verder uit. “We hebben zelf ook wachtlijsten. Een voor de sociale sector en een voor de vrije sector. Desondanks is het bij veel mensen niet zo bekend dat wij als stichting woningen verhuren. Ze denken vaak dat toewijzing alleen via de kerk gaat, of via-via.”

Een jaar geleden zag Lucy Smit in het nieuws de problemen van zorg- en onderwijspersoneel bij het vinden van een passende woning en die ontwikkeling bleef sindsdien in Lucy’s hoofd hangen. “Ik dacht: waarom proberen we die mensen niet aan te schrijven om bij ons te komen wonen? Het was alleen onduidelijk hoe we in contact konden komen met deze groep. Via de gemeente Amsterdam is dit gelukt.”

Vergroot afbeelding Begijnhof
Fotograaf: Kick Smeets

Win-winsituatie

Als rijksmonumenten zijn de panden van de Stichting Het Begijnhof ook van culturele waarde voor het gebied. Die waarde willen zij graag behouden, ook voor de leefbaarheid van de stad. Daarvoor is wel veel onderhoud nodig, zo stelt Lucy. “Dat financieren we door de verhuur van de appartementen. Zonder deze huurders kunnen we de panden niet meer onderhouden.” Ze spreekt in dit geval daarom van een win-winsituatie: “Wij maken iemand blij met een woning en wij zijn blij met weer een huurder. En voor de leefbaarheid in een stad is een meer gevarieerd aanbod van huurders ook nodig, met een mix van jong en oud met verschillende inkomens. Nu wonen bijvoorbeeld relatief veel ouderen op het Begijnhof.” De stichting is dus niet alleen op zoek gegaan naar vrouwen met middeninkomens of vitale beroepen, maakt Lucy duidelijk. “Je moet het vooral zien als een aanvulling op ons huidige beleid. En dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing voor een groot maatschappelijk probleem, vind ik wel heel mooi.”