Tessa Meij wint woningmarktscriptieprijs 2021

Woningmarktscriptieprijs 2021


Sprekers: Tessa Meij (winnaar Scriptieprijs 2021), Bart Seesing (afdelingshoofd Strategisch Financieel Beleid), Thijs van Amelsfort (tweede plaats Scriptieprijs 2021) en Eelco Foorthuis (derde plaats Scriptieprijs 2021)

TESSA MEIJ: Heel mooi dat je je verhaal nog een keer kan vertellen. Wat naar voren komt in mijn afstuderen is dat kennisdeling heel belangrijk is. Ik krijg hier nu een podium om nog een keer mijn kennis te mogen delen. En weer veel kritische vragen gehad, die ook weer aan het denken zetten. Dus dat is mooi.

BART SEESING: De Woningmarktscriptieprijs is enorm belangrijk voor ons, omdat één van de moeilijkste dingen voor ons als overheid is om die frisse kennis, die nieuwe ideeën en ontwikkelingen naar binnen te halen. De verleiding hier in Den Haag is natuurlijk heel erg groot om in onze toren te blijven zitten. Die blik moet naar buiten. Dat moet op allerlei manieren. Met werkbezoeken, maar ook door contacten met de universiteiten en door deze scriptieprijs.

THIJS VAN AMELSFORT: Het was inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik mijn scriptie had ingeleverd. Dus het kwam ook een beetje als verrassing, eigenlijk. Dat voelt natuurlijk superleuk. Leuk om hier in Den Haag te zijn. En toch een beetje extra waarde te voelen voor wat je gedaan hebt voor die scriptie. Dat was heel leuk.

EELCO FOORTHUIS: Heel trots, natuurlijk. Ik had dat ook helemaal niet verwacht. Felicitaties aan de andere twee natuurlijk ook. Maar eigenlijk zijn we allemaal gewoon winnaars. Dus het is eigenlijk een hele mooie pluim op je werk.

TESSA MEIJ: Ik ben op het idee gekomen voor mijn scriptie vanuit het prefab bouwen. Het leek mij een goede oplossing als meer mensen in prefab gaan wonen. Maar het stigma om prefab heen is dat we het een hele lelijke wijk vinden. Een volgende stap in prefab bouwen zou industrieel bouwen zijn. Toen ben ik gaan kijken: zou industrieel bouwen niet de oplossing kunnen zijn voor onze toekomst? Omdat het ook veel problemen oplost waar we nu mee kampen in de woningbouw. 

BART SEESING: Industrieel bouwen is één van de oplossingen. Dus we gaan kijken in de woningbouwopgave: wat zijn de plekken waar we dit toe kunnen gaan passen? En dat geldt net zozeer voor de scripties die tweede en derde zijn geworden. Daar zitten echt elementen in, daar kunnen wij wat mee.