Geldrop-Mierlo: 800 nieuwe woningen én vergrote leefbaarheid (tweede tranche)

In februari 2021 heeft de gemeente Geldrop-Mierlo een subsidie van bijna € 8 miljoen ontvangen uit de Woningbouwimpuls voor de realisatie van de Centrumimpuls Geldrop. De gemeente Geldrop-Mierlo legt eenzelfde bedrag bij om de kwaliteit van het centrum van Geldrop structureel te verstevigen.

De Centrumimpuls omvat de bouw van circa 800 woningen, waarvan minimaal de helft betaalbare woningen (huur en koop) zijn. Deze woningen zijn verdeeld over een groot aantal locaties. “Meer wonen in het centrum brengt mensen dichter bij voorzieningen”, aldus wethouder Marc Jeucken. De subsidie is ook bedoeld om een impuls te geven aan de bredere opgave die aan woningbouw in het centrum van Geldrop is gekoppeld. Denk hierbij onder andere aan het beperken van de leegstand, het realiseren van parkeeroplossingen, het verbeteren van verkeersstructuren en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. ‘Met de woningbouwopgave kunnen we ook de leefbaarheid een impuls geven. Leefbaarheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn van groot belang’, vertelt Jeucken.

De uitvoering zal tussen 2021 en 2031 plaatsvinden en wordt opgepakt in interactie met de bewoners, de eigenaren en betrokken organisaties. De status van de verschillende plannen varieert sterk. Naast de projecten in de initiatieffase, is de  gemeente Geldrop-Mierlo trots op het feit dat het eerste project De Burght recent is opgeleverd, het plan De Kersenhof in aanbouw is en er vergevorderde ontwikkelingen in het deelgebied Bleekvelden zijn.  

Om de Kersenhof mogelijk te maken zijn onder andere zes panden gesloopt. De typerende details van de gesloopte panden uit de jaren ’20 zullen in het nieuwe gebouw geïncorporeerd worden. De Kersenhof bestaat uit 27 appartementen, waarvan 12 in de verhuur.

In 2011 is de voormalige fabrikantenwoning Villa van Agt gerenoveerd en omgebouwd tot een appartementencomplex. Op de plaats van de tuin is recent het appartementencomplex de Burght opgeleverd. Het gebouw bestaat uit 15 huurappartementen, verdeeld over drie bouwlagen.”

Totaal: 800 woningen