Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) helpt energiecoöperaties bij financieren duurzame energie

Lang niet alle Nederlanders hebben de mogelijkheid om zelf groene energie op te wekken. Zo kunnen huurders zonder eigen dak geen zonnepanelen laten plaatsen. Energiecoöperaties zorgen ervoor dat iedereen van duurzame energie kan profiteren. Ook degenen met een (sociale) huurwoning. Alleen is het voor energiecoöperaties erg lastig om aan financiering te komen. Met een speciaal fonds schiet Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) ze te hulp.

Nederlanders met een eigen huis kunnen zelf bepalen of ze zonnepanelen willen of niet. Ben je huurder? Dan heb je hier minder over te zeggen. Maar niet als het aan energiecoöperaties ligt. Dit zijn vaak groepjes bewoners of ondernemers die samen investeren in de realisatie van het opwekken van duurzame energie. Maar voor energiecoöperaties is het lastig om de uitvoering van hun plannen te financieren. Banken staan namelijk niet te trappelen om hen van een lening te voorzien.

Veel energiecoöperaties zijn te klein om in aanmerking te komen voor een lening, zegt Sophie van Berckel van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), de stichting die fondsen voor volkshuisvesting voor gemeenten en andere overheden beheert. “Het gaat meestal om een clubje buurtbewoners die samen de straat willen verduurzamen. Of ondernemers die een coöperatie oprichten omdat ze zonnepanelen op hun bedrijvenpand willen. Het is zonde dat zij geen lening kunnen krijgen, daarom schieten wij hen te hulp met het Realisatiefonds.”

Lening vanuit speciaal fonds

Het Realisatiefonds is ontstaan vanuit een samenwerking met Energie Samen, de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties, en drie banken: Rabobank, Triodos en ASN Bank. Sophie: “Het fonds verstrekt leningen aan energiecoöperaties, aan mensen die samen de buurt écht groener willen maken. Of aan kleine bedrijven die samen een energiecoöperatie vormen en die met hun bedrijf de wereld een stukje beter maken. Door bijvoorbeeld met de winst die ze maken mensen in energiearmoede te ondersteunen.”

Nog lang niet alle energiecoöperaties weten het Realisatiefonds te vinden, zegt Sophie. “Veel energiecoöperaties zijn bij Energie Samen aangesloten, maar dat betekent niet dat ze allemaal bekend zijn met het Realisatiefonds. Daarom hebben we ons aangemeld voor de subsidie vanuit de Energiebespaarcoalitie. Met dat geld hebben we aan de naamsbekendheid van het fonds kunnen werken door een goede marketingcampagne op te zetten. Nu worden we veel beter gevonden.”

3.000 zonnepalen op 13 flats

Er zijn al mooie resultaten geboekt vanuit het Realisatiefonds. Zo heeft energiecoöperatie ZonSamen in samenwerking met drie woningcorporaties in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht met een lening vanuit het Realisatiefonds 3.000 zonnepanelen op daken van 13 flats kunnen plaatsen. Woningcorporaties kunnen hun daken ter beschikking stellen en hun huurders laten meedelen in het voordeel via een coöperatie.

De woningcorporaties zijn hierin bijgestaan door ZonSamen. Flatbewoners kunnen voor 1 euro lid worden van ZonSamen en krijgen uiteindelijk een deel van de opbrengst uit de zonnepanelen. “Dit kan een bewoner zo’n 50 tot 200 euro per jaar opleveren. Dat lijkt niet veel, maar elk bedrag helpt om de maandelijkse energierekening naar beneden te brengen”, zegt Im Koo Spoelstra-Varli.

Im Koo werkt voor Wocozon, de stichting die met Energie Samen oprichter is van ZonSamen. Wocozon helpt woningcorporaties bij het realiseren van zonnestroomsystemen. “We merkten dat er behoefte was aan kennis en hulp bij het organiseren en financieren van zonnepaneelinstallaties voor sociale huurders. Wij hebben die kennis wel, daarom helpen we hen hierbij. Inmiddels zijn 51 van de 280 woningcorporaties in Nederland klant van ons.”

De teller staat al op 45.000 huishoudens in sociale huurwoningen die kunnen profiteren van de voordelen van zonne-energie. Maar Im Koo ziet nog veel meer mogelijkheden. “Veel daken in Nederland zijn nog leeg. We willen dat alle huishoudens kunnen profiteren van duurzame energie.” Bovendien ziet Wocozon nog andere kansen. “In de toekomst willen we nog meer impact maken door sociale huurwoningen van het gas af te helpen. Driekwart van de kosten van een huurder is voor het gasverbruik. En we hopen bewoners van huurwoningen te kunnen helpen bij hoe ze de opgewekte zonne-energie slim terug kunnen leveren aan het netwerk, op de momenten dat het hen het meest oplevert.” 

Nog meer impact hebben

Sophie van SVn wordt ontzettend blij van de initiatieven als die van Wocozon. “Dit zijn ondernemers die niet bezig zijn met winst maken, maar bewoners oprecht willen helpen.” Dat is ook wat werken bij SVn zo leuk maakt, zegt Sophie. “Al onze fondsen hebben als doel om wonen prettiger en aangenamer te maken voor iedereen. We zijn er om iedereen toegang te geven tot zonnepanelen, maar we zijn er ook om jonge mensen aan een eerste huis te helpen of ouderen te ondersteunen bij het langer thuis wonen.”

SVn werkt ondertussen aan nog meer plannen. “Nu zijn we aan het kijken hoe we nog meer impact kunnen hebben en een steentje kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. We vinden het heel belangrijk dat duurzaam wonen voor iedereen toegankelijk wordt. Daarom hopen we in de toekomst nog een keer gebruik te kunnen maken van de subsidie van de Energiebespaarcoalitie. We kunnen hierdoor veel meer resultaat boeken.”