Den Haag: aangenaam verrast door doe-het-zelfisolatie

Gemeente Den Haag heeft al 12 jaar een subsidieregeling voor isolatie. Daaronder vallen ook de doe-het-zelvers. Josh Geuze, beleidsmedewerker duurzaamheid bij Gemeente Den Haag, legt uit hoe hij en zijn collega’s dit aanpakken.

Josh: “We hebben als gemeente Den Haag jarenlange ervaring op het gebied van duurzaamheidssubsidies. Vooral de afgelopen 2 jaar wisten onze inwoners de subsidieregelingen voor isolatie goed te vinden. Het is fijn om te zien dat de inwoners van Den Haag duidelijk behoefte hebben om hun woning te verduurzamen. Voor die tijd werden ook veel subsidies verleend, maar staken we daarnaast veel tijd in het kenbaar maken van de subsidie. De laatste twee jaar heeft het aantal aanvragen een grote vlucht genomen.”

Secuur werk

Er wordt niet bijgehouden hoeveel maatregelen door bewoners zelf worden uitgevoerd. De medewerkers die de aanvragen behandelen schatten het aantal op maximaal 15% van de aanvragen. Josh: “Wij beschouwen het aantal doe-het-zelvers als een succes, omdat het heeft laten zien dat er een duidelijke behoefte in de stad was. Bovendien zien we dat de kwaliteit van de doe-het-zelfisolatie goed is. Particulieren die hun woning zelf isoleren, doen dat namelijk heel secuur. Eigenaar-bewoners zijn over het algemeen heel zuinig op hun woning en voeren de maatregelen daardoor met zorg uit.”

Vergroot afbeelding Josh Geuze
Josh Geuze, beleidsmedewerker duurzaamheid bij Gemeente Den Haag.

Voor en na

Het team van behandelaars neemt extra de tijd voor het beoordelen van de doe-het-zelfaanvragen. “Dat gebeurt bij ons altijd achteraf”, vertelt Josh. “Aanvragers sturen ons de facturen voor de aangeschafte materialen. We vragen ze ook om voor- en na-foto’s van de klus. De behandelaars zijn over het algemeen aangenaam verrast door de resultaten. Aanvragen worden alleen afgewezen als er bijvoorbeeld verkeerd materiaal is gebruikt of als we twee keer dezelfde aanvraag krijgen.”

Josh vindt het belangrijk dat doe-het-zelvers ergens terechtkunnen met vragen of twijfels. “Dat moet je als gemeente goed geregeld hebben. Wij hebben op onze website bijvoorbeeld informatie- en instructiebladen gepubliceerd met de werkwijze en de materiaaleisen voor isolatie. Dat is zowel een handig hulpmiddel voor de inwoners als een controlemiddel voor ons.”

Energiearmoede

Gemeente Den Haag is voorstander van het begeleiden van iets minder kundige mensen, aldus Josh. “Daarom gaan we ons met de duurzaamheidssubsidies gericht focussen op gebieden waar energiearmoede voorkomt. Een regeling vanuit de gemeente voor de hele stad is vanuit Den Haag sinds 1 april helaas niet langer beschikbaar, omdat de gemeente extra subsidie beschikbaar wil stellen voor specifieke delen van de stad. Daar waar de noodzaak voor ondersteuning bij de energietransitie het grootst is. Zo komt onze hulp echt terecht waar hij ’t meest nodig is. Dit is momenteel nog in ontwikkeling.” De landelijke ISDE- en SVVE-subsidies worden door de gemeente  nog wel extra goed onder de aandacht gebracht.

Wil je meer informatie over de materiaaleisen voor isolatie voor de gemeente Den Haag? Klik dan hier.