Een duurzamere regio West-Holland

Om verduurzaming van de bestaande woningvoorraad aan te moedigen, stellen vier gemeenten in de regio West-Holland geld beschikbaar via subsidies en laagrente-leningen. Projectleider Robert van der Linden en teamleider Bart van Oort van Omgevingsdienst West-Holland vertellen erover. 

De vier gemeenten moedigen de verduurzaming van huizen op verschillende manieren aan: Zoeterwoude biedt een subsidie, Leiden en Leiderdorp bieden voordelige leningen, Noordwijk biedt dat allebei. Robert van der Linden: “Als omgevingsdienst vinden wij het belangrijk dat gemeenten verduurzamingssubsidies en -leningen inzetten om het duurzaamheidsbeleid te versterken. Daarom ondersteunen wij hen daarin door de aanvragen te bundelen en te zorgen dat ze sneller en makkelijker kunnen worden behandeld. We helpen degenen die hulp nodig hebben bij hun aanvraag en handelen eventuele klachten af. We maken het proces efficiënter. Zo hoeven gemeenten het niet allemaal zelf te doen.”

Vergroot afbeelding Robert en Bart van Omgevingsdienst West-Holland
Robert en Bart van Omgevingsdienst West-Holland

Tien procent doe-het-zelver

Huiseigenaren kunnen voor verschillende isolatiemaatregelen ondersteuning krijgen. Robert: “Onder energiebesparende maatregelen vallen onder andere gevel-, vloer-, spouwmuur-, dak- en raamisolatie. Vorig jaar hebben we in deze regio ongeveer vijfhonderd aanmeldingen gehad. De meerderheid laat het door een specialist doen, tien procent was doe-het-zelver. Dat aantal is nog laag, omdat sommige aanpassingen gecompliceerd zijn. Een dak- en vloerisolatie zijn bijvoorbeeld makkelijker te realiseren dan het isoleren van een spouwmuur. Dat doet niet iedereen makkelijk zelf. Dak- en vloerisolatie worden door doe-het-zelvers dan ook het meeste aangevraagd.”

De Omgevingsdienst doet controles na afloop van de klus. Bart van Oort: “De subsidies en leningen voor doe-het-zelfisolatie zijn bedoeld om materiaalkosten van te betalen. We kijken achteraf naar de betaalwijze, dus of de producten ook echt zijn aangeschaft. We controleren niet met foto’s of door langs te gaan, omdat dit woningeigenaren kan afschrikken. We werken in goed vertrouwen. Alleen als er echt duidelijke indicaties zijn van fraude onderzoeken we dit.”

Potje snel op

Het subsidie- en leningenpotje voor woningisolatie – inclusief doe-het-zelf – was bij sommige gemeenten verrassend snel op, vertelt Bart: “In Zoeterwoude was de € 115.000 in het potje bijvoorbeeld in no time verdeeld. En het bedrag wordt pas na een jaar weer aangevuld. Dat is wel zonde voor mensen die nu de kans op duurzaamheidssubsidie mislopen.” Toch mogen er wel meer aanmeldingen komen. Robert merkt op dat de voorbereidingen voor het treffen van de duurzaamheidsverbouwingen ook geld kosten: “Om het beleid te stimuleren zou je dat als gemeente eigenlijk ook nog kunnen vergoeden.” Bart vult aan: “Het zou daarnaast goed zijn om informatie beter vindbaar te maken, al is er online op verschillende plekken al veel te vinden. Bij bouwmarkten mag de informatie over doe-het-zelfisolatie bijvoorbeeld meer in het oog springen.”

De handen ineen

Robert en Bart raden gemeenten aan om de handen ineen te slaan. Bart: “Benader de regionale partners, zoals omgevingsdiensten, provincies of een gemeenschappelijke regeling tussen gemeenten. Ga met hen een samenwerking aan. Als bij jou als gemeente de uitvoercapaciteit of expertise ontbreekt, raadpleeg dan instanties waar die kennis wel is. Zoals wij bij de Omgevingsdienst West-Holland voor onze regio doen. En luister naar de inwoners. Vraag ze om feedback en neem ze serieus. Zo vergroot je de bedrijvigheid en zorg je écht voor een duurzamere regio.”