Met Junior Energiecoach leren kinderen hoe ze energie kunnen besparen in huis

Hoe bespaar je thuis op een makkelijke én leuke manier energie? Ruim 13.000 kinderen van basisschoolleeftijd kunnen je dat vertellen. Zij deden de afgelopen jaren mee met het educatieve programma Junior Energiecoach, waarbij ze op een speelse manier leren hoe je energie kunt besparen. Arjan Lucius, grondlegger van het programma, vertelt erover.

Mensen denken vaak dat het verduurzamen van je huis ingewikkeld en duur is, merkt Arjan. “Met Junior Energiecoach ervaren kinderen (en hun ouders) dat energie besparen juist eenvoudig en leuk kan zijn. We willen mensen in beweging krijgen op het gebied van verduurzaming, met kinderen als motor.”

Spelenderwijs de bewustwording over energie vergroten

Arjan: “Het doel van Junior Energiecoach is het creëren van meer inzicht over hoe je thuis energie kunt besparen. Goed voor onze planeet, goed voor je portemonnee.” Kinderen die deelnemen zijn in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Ze kunnen zowel via school als scouting meedoen en voeren ook thuis allerlei ‘challenges’ uit.

Deelnemers gaan vijf weken lang, zo’n 15 tot 30 minuten per week, aan de slag met energie besparen. Spelenderwijs vergroten de kinderen hun kennis en bewustzijn hierover. Ze doen on- en offline spellen met leerzame challenges, puzzels, geheime post, experimenten en winacties. Het motto van het programma is dan ook 'Met energie kun je lachen!'. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma en een mooie verrassing.

“We hebben samen gelachen om de grappige filmpjes, hebben klassikale gesprekken gevoerd over energiebesparing en de kinderen hebben thuis de challenges gedaan.” - docent uit Epe

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van BZK
Diploma-uitreiking op basisschool De Windroos in Wijk bij Duurstede

Met een tv-held op lampenjacht

In het programma gaan de deelnemers op een praktische manier aan de slag met energiebesparing. Dit doen ze samen met Varkentje Rund, een animatiefiguur die ze kennen van het televisieprogramma Het Klokhuis.

“De kinderen gaan tijdens de zogenaamde lampenjacht bijvoorbeeld op zoek naar het aantal lampen in hun huis. Vaak blijken dat er een stuk meer te zijn dan ze dachten", vertelt Arjan. Bovendien komen ze tijdens de lampenjacht veel onzuinige lampen tegen. De kinderen leren die dan gelijk te vervangen voor ledlampen. “Dit is ook leuk en leerzaam voor ouders.”

“Zeker met de hoge prijzen van dit moment is dit een perfect project voor de kinderen. Ik vond het leuk om dit met het gezin te doen.” - ouder van deelnemer uit Winkel

Temperatuur omlaag in huis en op Het Jeugdjournaal

Arjan vertelt dat de Junior Energiecoaches allerlei energiebesparende acties uitvoeren. Zo ging Yuna uit Amsterdam aan de slag met de temperatuur bij haar in huis. De verwarming staat nu overdag op 18 graden en ’s nachts op 15 graden. Yuna verlaagde ook de temperatuur van de cv-ketel naar 60 graden en zorgt er nu voor dat deuren dicht blijven. Bovendien ontdekte ze met de koude ramentest dat de ramen in haar huis al HR++ zijn, één van de best isolerende glassoorten.

Ellis uit Duiven gaf op school een spreekbeurt over Junior Energiecoach. Ze had lampen meegenomen en toonde hoe je kunt zien welke lamp zuinig is en welke niet. “In de klas hebben we ledlampen en op het dak van de school liggen zonnepanelen.” Ellis wist klasgenootjes met haar presentatie zelfs te enthousiasmeren voor het programma: “Sommige kinderen willen volgend jaar ook meedoen.”

“Een andere energiebesparende actie is korter douchen”, vertelt Arjan. De Junior Energiecoaches overtuigen hun gezinsleden om dat ook te doen. Verder proberen ze bijvoorbeeld energie te besparen door meer buiten te spelen en bordspelletjes te doen, in plaats van spelletjes op hun telefoon of Playstation.

De media weet het programma inmiddels ook te vinden. “Afgelopen najaar maakte het Jeugdjournaal een item over Junior Energiecoach", vertelt Arjan. De cameraploeg van het programma kwam op bezoek bij combinatieklas groep 7 en 8 van basisschool De Blinker in Bolsward. “Het is inspirerend om terug te kijken hoe enthousiast de kinderen bezig waren met het programma en met energie besparen. Natuurlijk zijn we hier trots op, want wie wil er nu niet in Het Jeugdjournaal?”

Benieuwd naar de uitzending van Het Jeugdjournaal? Hier kun je hem terugkijken.

Snelle uitbreiding

Junior Energiecoach startte in 2019 in Groningen en Noordenveld. Sindsdien gaven al meer dan 50 gemeenten hun jonge inwoners de kans om gratis mee te doen. “We zijn er trots op dat gemeenten ons, dankzij mond-tot-mond-reclame, zelf benaderen over Junior Energiecoach”, vertelt Arjan.

In gemeenten waar Junior Energiecoach nog niet actief is, zijn een beperkt aantal vrijkaarten beschikbaar voor enthousiaste groepen. Een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties maakte dit mogelijk via de regeling experimenten, kennisontwikkeling en kennisoverdracht wonen 2022.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van BZK
Het logo van Junior Energiecoach met Varkentje Rund

Jubileumeditie

Op 10 oktober 2023, de dag van duurzaamheid in het onderwijs, start de tiende en jubileumeditie van Junior Energiecoach. Binnenkort worden de eerste deelnemende gemeenten bekendgemaakt. Arjan: “Wij hebben er weer zin in om veel kinderen een leerzame en leuke ervaring te bieden.”

Meer informatie

Benieuwd hoe je als gemeente, schoolklas of scoutinggroep mee kunt doen met Junior Energiecoach? Kijk voor meer informatie over het programma op de website en neem contact op.