"Toen we van vakantie terug kwamen, lagen de zonnepanelen al op het dak"

Thijs de la Court en zijn vrouw bewonen een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 80, in het Gelderse Laren. Afgelopen jaar heeft hij een hybride warmtepomp en 6 zonnepanelen laten plaatsen. De la Court: "Het huis is nu meer waard, comfortabeler en financieel kwam het goed uit."

Een bewoner die wil verduurzamen wil het liefst helemaal ontzorgd worden, vertelt De la Court. Zes jaar geleden besloot hij daarom een adviseur te zoeken. "De meesten kwamen met veel te ingrijpende voorstellen: de hele tuin vol zetten met zonnepanelen of onze houten vloer slopen. Maar toen kwamen we via energiecoöperatie LochemEnergie in contact met verduurzaamspecialist WOAB. Die keek ook naar wat je met een verduurzaming bespaart. De zonnepanelen, de nieuwe radiatoren, het hoog-rendementsglas en vloerisolatie betaalden zichzelf terug. We hoefden toen dus niks te lenen, want WOAB schoot dat geld voor."

Hybride warmtepomp

Zes jaar geleden was de cv-ketel nog prima. Maar De la Court wist dat hij die rond 2021 moest vervangen. Weer klopte hij bij WOAB aan. Nu schafte hij een hybride warmtepomp en 6 extra zonnepanelen aan. Weer regelde WOAB alles: van het aanschaffen van materialen tot het aansturen van installateurs. Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, vroeg WOAB voor De la Court ook de begin januari 2022 ingestelde rijkssubsidie aan, waardoor hij die voor 30 procent minder kon kopen. Deze keer moest hij zijn portemonnee trekken voor de rendabele investering, de rest regelde WOAB. "Toen we van vakantie terug kwamen, lagen de extra zonnepanelen al op het dak."

Twee linkerhanden

Werken met een bedrijf dat ontzorgt, haalt je als burger over de streep, heeft De la Court ervaren. "Mijn werk gaat over energie besparen, maar zelf heb ik twee linkerhanden. Ik was nieuwsgierig: als je niks weet, kun je dan toch  verduurzamen? Dat kan dus." In Nederland zijn een tiental bedrijven als WOAB, al gaan ze niet allemaal even ver in het ontzorgen.


De la Court was ook benieuwd hoe het zou voelen: werken met een zo’n adviseur. "Die komt toch achter je voordeur en wil weten hoe energiebewust je bent. Toen ik koffie voor hem zette, keek hij  mee: doe je de waterkoker helemaal vol voor één kopje, of pas je dat aan? Maar het viel me allemaal erg mee."