Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 20 augustus 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Handreiking helpt bij het realiseren van huisvesting voor arbeidsmigranten

In Nederland werken meer dan 400.000 arbeidsmigranten die bijdragen aan de Nederlandse economie. Bij de huisvesting van deze migranten zijn verschillende partijen betrokken, waaronder werkgever en uitzendbureaus. Maar uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor de vergunningverlening. Om gemeenten zo goed mogelijk op weg te helpen, publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Handreiking huisvesting van arbeidsmigranten. De handreiking heeft betrekking op het ruimtelijk instrumentarium.

Dreven, Gaarden en Zichten Den Haag: kansrijk, vertrouwd, maar vooral betaalbaar

Het worden weer echt Haagse wijken: met goede, betaalbare huizen, in een fijne leefomgeving; plekken waar je wilt blíjven wonen. Voordat het zover is moet er nog wel flink wat werk verzet worden in de Dreven, Gaarden en Zichten, drie wijken in Den Haag Zuidwest. Dankzij een bijdrage uit de Woningbouwimpuls kan de eerste fase van het veelomvattende project alvast gefinancierd worden. Woonwethouder Martijn Balster vertelt er graag over.

Zuidwest in Den Haag

Aanmeldloket Woningbouwimpuls opent op 1 september

Op 1 september opent het aanmeldloket voor de derde tranche van de Woningbouwimpuls. Gemeenten kunnen tot en met 17 september een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor het sneller bouwen van meer betaalbare woningen. In totaal is 250 miljoen euro beschikbaar.

Startersmonitor brengt problematiek starters op woningmarkt in kaart

Voor starters is het momenteel niet makkelijk op de woningmarkt. De krappe woningmarkt levert veel problemen op bij het vinden van een betaalbare woning, zowel bij huur- als bij koopstarters. Tien woningmarktpartijen gaan daarom via de Startersmonitor de problematiek van de starter op de woningmarkt in kaart brengen. Respondenten tussen de 18 en 40 jaar kunnen meedoen tot en met 17 september.

Taskforce Nieuwbouw Corporaties luidt noodklok: "Pak nu door en versnel de bouw van sociale woningen"

Ellenlange wachtlijsten in de sociale huursector, te lange doorlooptijden voor nieuwbouw van sociale woningen en te veel discussie over locaties en financiële haalbaarheid voor tijdelijke woningen. Harriët Tiemens en Rob Haans van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties luiden daarom de noodklok en leggen uit waarom. "Het is tijd voor een wake-upcall."

Wonen bouwen rijswijk ontwikkeling ontwikkelen
Beeld: Riesjard Schropp

Energielabel geeft nu ook aan of woning goed genoeg is geïsoleerd voor verwarmen zonder aardgas

Vanaf 1 augustus staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Is dat het geval, dan is de woning klaar voor een toekomst zonder aardgas. De ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd. In veel gevallen kan de woning daarmee aangesloten worden op een warmtepomp of een warmtenet.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.