Hitte aanpak 2025: samen voorbereid op de gevolgen van hitte

Extreme hitte heeft gevolgen voor de gezondheid van mensen en voor de leefbaarheid van steden en dorpen. Vandaag publiceerden de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) daarom de Hitte aanpak 2025. Hierin laten zij zien wat zij en maatschappelijke partners doen om de gevolgen van aanhoudende hitte te beperken. De aanpak is praktisch en richt zich op concrete acties op de korte termijn die bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mensen in de gebouwde omgeving.

De aanpak is onderverdeeld in vier themalijnen: gebied, gebouw, gezondheid en calamiteiten. Zo vinden partijen die de gevolgen van hitte willen beperken makkelijk per thema wat er al gebeurt. Ook biedt de aanpak mooie voorbeelden om van elkaar te leren én praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan. Hieronder staan drie acties uit de Hitte aanpak die de gevolgen van hitte op gebouwen moeten beperken.

Gestandaardiseerde meetmethode hitte

Het Rijk ontwikkelt samen met NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) een gestandaardiseerde methode om de hitte in bestaande gebouwen te meten. Hiermee wordt het mogelijk om hittestress in gebouwen op een uniforme manier te bepalen en te vergelijken. Dit biedt de Huurcommissie bijvoorbeeld een handvat om klachten over hitte makkelijker te kunnen beoordelen. Er komt geen norm voor de maximaal toegestane temperatuur in gebouwen.

Verduurzaming: isoleren, ventileren én zonweren

Verschillende factoren hebben invloed op de temperatuur in een woning. Denk hierbij aan de ligging van de woning ten opzichte van de zon, de hoeveelheid glas, de hoeveelheid zoninval en de mate van isolatie. Om de warmte buiten te houden kan men verschillende maatregelen nemen, zoals buitenzonwering en zonwerend glas. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te ventileren wanneer het buiten kouder is dan binnen en om tegels in de tuin te vervangen voor bomen en planten. Hiermee kan worden voorkomen dat het aircogebruik en bijbehorende stroomverbruik verder toeneemt. Bij de verduurzaming van woningen is dus isolatie, ventilatie én zonwering nodig.

Bredere communicatie en verkenning uitbreiding regelingen

Het Rijk gaat bij de verduurzamingsopgave het belang van zonwering actiever bij eigenaar-bewoners onder de aandacht te brengen. Ook verkent het Rijk of bestaande financiële regelingen voor verduurzaming kunnen worden uitgebreid met maatregelen tegen hitte, zoals buitenzonwering.

Aanpak langere termijn

De Hitte aanpak 2025 richt zich op concrete acties op de korte termijn. Het Rijk werkt een aanpak voor de langere termijn uit in de nieuwe Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS ’26). Deze brengt het kabinet in 2026 uit.