Minister Keijzer onderzoekt huurregister
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onderzoekt de meerwaarde van een landelijk huurregister. Met de informatie uit dit register kan de overheid gerichter beleid maken voor de huursector. Ook zorgt het register voor meer rechtsbescherming en gelijkwaardigheid tussen huurder en verhuurder. Samen met belanghebbenden onderzoekt de minister de komende maanden onder meer wat het register betekent voor de verhuurders en voor de uitvoering van overheidstaken. Na de zomer informeert de minister de Kamer over de uitkomsten van het onderzoek.
Het idee van een huurregister leeft al langer in de sector en bij de overheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eigendomsrecht bij koop, vindt er geen registratie van huurcontracten plaats. Met meer actuele informatie over de huursector kan de overheid haar beleid en uitvoering verbeteren richting huurder en verhuurder. Vastlegging van contractgegevens kan leiden tot extra rechtsbescherming en gelijkwaardigheid tussen partijen.
Ook kan een registratie de verhuurder ondersteuning bieden in zijn contact met de gemeente. Gemeenten hebben nu geen compleet beeld van alle verhuurders die actief zijn binnen de gemeentegrenzen. Dat maakt toezicht op en handhaving van bijvoorbeeld de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur, soms lastig.
Op landelijk niveau kan een completer overzicht van de huursector waardevol zijn voor gemeenten en provincies bij het nemen van de regie op de volkshuisvesting en de woningbouwopgave in het bijzonder. Er worden in Nederland 7,8 miljoen woningen bewoond. 3,3 miljoen hiervan (42%) zijn huurwoningen.
Meerdere scenario’s
Bij de uitwerking in scenario’s worden alle kosten en baten meegenomen. Het ontwikkelen en bouwen van een landelijk register is een complexe opgave. Ook wordt gekeken naar administratieve lasten die het oplevert, zoals het registreren, bijhouden en controleren van huurgegevens.
De minister stelt daarom samen met gemeenten, vertegenwoordigers van huurders en verhuurders, potentiële uitvoerders en de mogelijke andere eindgebruikers verschillende scenario’s op. Deze scenario's lopen uiteen van: verkennen wat er zonder register kan, gemeenten in staat stellen zelf extra gegevens over de huurmarkt te verzamelen, tot het opzetten van één landelijke registratie. Doel is om samen met de sector tot een goed voorstel te komen. Er is op dit moment nog geen budgettaire dekking voor een huurregister.