Subsidieloket isolatie van woningen opent voor gemeenten

Vanaf 1 juli 2024 kunnen gemeenten weer subsidie aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van de woning. Het gaat specifiek om kwetsbare woningeigenaren en bewoners in gemengde VvE’s met slecht geïsoleerde woningen. Er is € 674 miljoen beschikbaar in de zogeheten Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI), die onderdeel is van het Nationaal Isolatieprogramma.

Het doel van de lokale aanpak is om 750.000 slecht geïsoleerde woningen te verbeteren  tot en met 2030. In deze tweede ronde is het bedrag van € 674 miljoen beschikbaar voor het isoleren van 286.000 woningen. Daarvan is € 25,5 miljoen specifiek bedoeld voor doe-het-zelfmaatregelen, bijna € 35 miljoen voor VvE’s en bijna € 35 miljoen ter ondersteuning van natuurvriendelijk isoleren. Deze budgetten zijn extra toegevoegd ten opzichte van de vorige aanvraagronde zodat gemeenten nog effectiever de lokale aanpak vorm kunnen geven.

In de eerste ronde in 2023 was € 425 miljoen beschikbaar voor ondersteuning van 210.000 huishoudens. 337 van de 342 gemeenten hebben daarvoor een aanvraag ingediend. Landelijke subsidies en leningen via Nationaal Warmtefonds kunnen gecombineerd worden met de middelen uit de lokale aanpak en zijn er ook voor woningeigenaren om zelf te investeren in een duurzamere woning en een lagere energierekening.

Vanaf 1 juli is het mogelijk voor gemeenten om een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vragenuur voor gemeenten

Op donderdag 4 juli organiseert het Nationaal programma Lokale Warmtetransitie van 11.00 tot 12.30 uur een digitaal vragenuur. Medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de RVO gaan dan in op vragen van gemeenten over deze regeling. Aanmelden kan hier.