Antwoorden op vragen Eerste Kamer over wetsvoorstel betaalbare huur

Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft opnieuw schriftelijke vragen beantwoord van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel betaalbare huur. In een eerste termijn stelde de Eerste Kamer al ruim 200 vragen. Op dinsdag 18 juni debatteert de Kamer over het wetsvoorstel.

Betere bescherming kamerhuurders

Verschillende partijen hebben de minister schriftelijk vragen gesteld over de definitie van een zelfstandige woonruimte in het wetsvoorstel Betaalbare huur. Op dit moment worden kamers vaak in een groepscontract verhuurd als zelfstandige woning. Hierdoor lijkt het alsof de huurders van deze kamers geen aanspraak kunnen maken op huurprijsbescherming omdat de woning als zelfstandig wordt aangeduid en in het geliberaliseerde segment lijkt te vallen. Een verhuurder kan dan vragen wat hij of zij wil. De  definitie in het wetsvoorstel zorgt voor duidelijkheid over de toe te passen huurprijsbescherming en wordt overigens in de praktijk ook al zo uitgevoerd door de Huurcommissie. De duidelijkheid in de definitie ondersteunt deze uitvoering.

10 veelgestelde vragen

Net als Tweede Kamer, stelde ook de Eerste Kamer veel vragen over de verwachte investeringsbereidheid van vastgoedbeleggers na invoering van de wet. Ook werden er, net als door de leden van de Tweede Kamer, veel vragen gesteld over de mogelijke verkoop van woningen als gevolg van de Wet betaalbare huur. Op volkshuisvestingnederland.nl wordt een antwoord gegeven op 10 veelgestelde vragen.