Uitbreiding Pact Zaandam-Oost: meer partners, meer inwoners, meer impact

Pact Poelenburg Peldersveld breidt uit tot Pact Zaandam-Oost. Afgelopen 15 januari tekenden meer dan veertig organisaties het Pact Zaandam-Oost. De komende twintig jaar maken zij zich samen sterk voor ondersteuning bij de opvoeding, (extra) onderwijs, armoedebestrijding, begeleiding naar werk, verduurzamen van de woningen en gezondheid. Zaandam-Oost is éen van de twintig gebieden verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Er wonen in totaal ruim 47.000 mensen.

“Meer kinderen groeien in Zaandam-Oost op in armoede, met een ongezondere leefstijl, een onderwijsachterstand en een grotere kans om in de criminaliteit terecht te komen”, vertelt burgemeester Jan Hamming. “Dit vraagt een stevige aanpak, met veel partners en een lange adem. En dat is precies waar het Pact Zaandam-Oost voor staat. De jeugd laten zien, dat hun kans op een goede toekomst op het rechte pad ligt. Dat betekent samen en in samenhang investeren om achterstanden te voorkomen én zichtbaar optreden tegen ondermijning. Alleen op deze manier, maken we kans op een doorbraak en maken de kinderen kans op een goede toekomst.”

Namens de schoolbesturen, zegt Brigit Schumacher: “Het onderwijs is een onmisbare schakel in het leven van kinderen en jongeren. Maar als er thuis problemen zijn, zien we dat terug in schoolprestaties. (…) Dat vraagt in Zaandam-Oost extra inzet van verschillende partners en meer onderwijstijd. De afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met de Pact-aanpak in de wijken Poelenburg en Peldersveld. We zien al mooie resultaten van de verlengde leertijd, de inzet van brugfunctionarissen, de samenwerking met het voortgezet onderwijs en het jongerenwerk en de grotere betrokkenheid van ouders.”

Lees het volledige artikel op de website van Pact Zaandam-Oost.  

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Pascal Fielmich