Opinieartikel Ron Meyer, Marco Pastors en Lodewijk Asscher

'Waren ⁦Marco Pastors, ⁦Lodewijk Asscher en ik blij met de verkiezingsuitslag? We verschillen zeer van mening. Waren we verbaasd? Zeker niet. In gebieden als Heerlen-Noord, Lelystad Oost en Rotterdam-Zuid moet de bestaanszekerheid hersteld worden!' Dat schrijft Ron Meyer, programmadirecteur van het Nationaal Programma Heerlen Noord (NPHN) op LinkedIn als begeleidende tekst bij hun gezamenlijke opiniestuk ‘Als de belofte van bestaanszekerheid ergens moet worden waargemaakt, dan is het in wijken als Heerlen-Noord’ in NRC Handelsblad.

Het NPHN is een van de 20 kwetsbare gebieden van het Nationaal Programma leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Lodewijk Asscher is op zijn beurt verbonden aan de kwetsbare NPLV-gebieden in Schiedam, Zaanstad, Arnhem, Roosendaal en Heerlen en Marco Pastors is programmadirecteur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ).

Minder kansen en minder gezondheid

“In sommige wijken van Heerlen-Noord kun je niet om de armoede heen”, vertellen Meyer, Asscher en Pastors in NRC. “Mensen gaan er zes jaar eerder dood en leven er vijftien jaar in minder goede gezondheid dan elders. Kinderen groeien er op met minder kansen. Is het gek dat het vertrouwen hier laag is? Hier werd op 22 november massaal PVV gestemd. Of helemaal niet gestemd. Daarin lijkt Heerlen-Noord op Vlaardingen-West, op Rotterdam-Zuid, op Arnhem-Oost en op Lelystad-Oost. Op andere plekken scoorden ook Groenlinks-PvdA en Denk hoog.”

“Waar wij het over eens zijn”, schrijft het drietal in NRC: “de volgende regering moet de boodschap van kiezers en niet-kiezers in onze gebieden serieus nemen. Meer dan een miljoen Nederlanders wonen in stedelijke gebieden waarin veel problemen samenkomen en kansen schaars zijn. (…) Veel mensen die hier wonen verloren niet alleen hun werk, maar ook de trots die met dat werk samenhing. Of hebben die nooit echt gehad.”

Verwaarloosd

Het opinieartikel was aanleiding voor een uitnodiging in de talkshow OP1.nl waar Meyer en Pastors 8 december jl. plaatsnamen. In de arme stadswijken is massaal PVV gestemd, schrijft OP1.nl, “Afgelopen decennia zijn de gebieden verwaarloosd”, vertelt Ron Meyer in de talkshow. “Een groot deel van de mensen in Heerlen stemde PVV. Maar een meerderheid stemde helemaal niet. “Dat vind ik ernstig.”

Meyer, Asscher en Pastors doen er alles aan om het tij in deze gebieden te keren. “We werken samen met scholen, werkgevers, corporaties, het Rijk, politie OM, reclassering, rechtbanken, gemeenten en bewoners aan een beter leven”, schrijven ze. “Maar het vergt langdurige samenwerking en ook middelen, elke kabinetsperiode, gedurende twintig jaar.”

Zie hier de links naar de LinkedIn-post van Ron Meyer, het NRC-artikel en de Op1-uitzending