Afspraken regio Utrecht en Rijk: 1500 flexwoningen voor sociale huur

Zeven gemeenten – Utrecht, Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein - binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hebben met het Rijk afspraken gemaakt over de komst van in totaal 1500 flexwoningen op zo kort mogelijke termijn. Voor een aantal locaties zijn de voorbereidingen voor de bouw reeds in gang gezet. De woningen worden uiterlijk 2023 gerealiseerd. Deze tijdelijke sociale huurwoningen zijn beschikbaar voor alle woningzoekenden in deze sector, onder wie starters, mensen die met spoed een woning nodig hebben, maar ook statushouders en andere groepen waar de woningnood hoog is. Flexwoningen zijn huizen die tijdelijk – maar langjarig - op aangewezen locaties terechtkomen. Het Rijk heeft hiervoor onder voorwaarden 18 miljoen euro toegezegd. In een overeenkomst maken het Rijk en de Regio daarnaast afspraken over het versneld realiseren van tijdelijke woningen voor de jaren na 2023.  

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: "Flexwoningen bouwen is de snelste manier om nieuwe sociale huurwoningen toe te voegen die hard nodig zijn om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden. De wachtlijsten zijn al lang en verdringing moeten we voorkomen, of het nu gaat om starters, mensen die met spoed een woning zoeken of mensen die het recht hebben gekregen om in Nederland te mogen blijven. De overeenkomst met de Veiligheidsregio Utrecht toont aan dat we elkaar kunnen versterken om deze grote bouwopgave samen te realiseren. Als Rijk investeren we daarom €18 miljoen voor de komst van 1500 nieuwe flexwoningen."

Sharon Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht: “Als grootste veiligheidsregio merken we bij verschillende groepen in onze gemeenten dat ze problemen hebben bij het vinden van een woning. Het is goed dat we samen met het Rijk in regio Utrecht nu aan de slag kunnen met het bouwen van flexwoningen. Laat deze regionale overeenkomst met het Rijk voor 2023 ook een voorbode zijn voor afspraken in de jaren erna.”

Dennis de Vries, wethouder wonen in de gemeente Utrecht: “Iedereen die dat wil moet in Utrecht kunnen wonen, maar dat is nu niet altijd mogelijk. We werken er daarom keihard aan om zo snel mogelijk extra woningen te realiseren. Dankzij dit akkoord wordt de kans om in Utrecht een woning te vinden weer ietsje groter.”

Flexwoningen

In de gemeente Utrecht worden volgend jaar 1000 flexwoningen gerealiseerd. Deze woningen worden onder andere gerealiseerd op de locaties aan de Pagelaan en op het Befu-terrein. Verder komen er 500 woningen op verschillende locaties in de provincie, onder meer in de gemeenten Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein. De bedoeling is dat in deze gemeenten tijdelijke woningen worden neergezet, waar mensen kunnen worden gehuisvest en blijven wonen tot er permanente woningen beschikbaar zijn.

Regionale realisatieovereenkomst 

De afspraken met het Rijk vormen een opmaat naar een bredere regionale samenwerking, die momenteel wordt uitgewerkt door de Utrechtse gemeenten, provincie Utrecht, veiligheidsregio Utrecht en de Utrechtse woningcorporaties, en met BZK. De ambitie is om in meer Utrechtse gemeenten flexwoningen te bouwen. Daar willen de partijen met het Rijk nadere afspraken over maken.