Flexpoolregeling: 40 miljoen beschikbaar voor medeoverheden

Op 20 juli 2022 is de nieuwe flexpoolregeling gepubliceerd. Deze regeling biedt ondersteuning aan gemeenten en provincies die hiermee extra flexibele capaciteit en expertise kunnen aantrekken in de voorfase van woningbouwopgave. Zowel in 2022 als in 2024 stelt het ministerie van BZK hiervoor 40 miljoen euro beschikbaar. 

Provincies en gemeenten kunnen de bijdrage besteden aan capaciteit in de voorfase van woningbouw- en herstructureringsprojecten en het opstellen van integrale woon-zorgvisies. Met de bijdrage kunnen provincies en gemeenten regionale of provinciale flexpools opzetten of externe capaciteit inhuren.

Regeling flexpools uitgebreid

De flexpoolregeling is onlangs uitgebreid om de woningbouw te versnellen en te zorgen voor een veilige en betaalbare woonomgeving voor iedereen met passende zorg en ondersteuning. Op deze manier komt er in de regio extra deskundigheid in de voorfase van woningbouw- en herstructureringsprojecten. Daarnaast komt er extra deskundigheid voor het opstellen van integrale woon-zorgvisies om zo extra huisvesting voor aandachtsgroepen te realiseren.

Aanvraag indienen

Voor 2022 en 2024 stelt het ministerie van BZK 40 miljoen euro beschikbaar. Een aanvraag indienen kan tot het eind 2022 bij het ministerie van BZK. De provincie dient de aanvraag in. Met de bijdrage uit de regeling kunnen provincies en gemeenten regionaal of provinciaal een flexpool voor de gezamenlijke overheden opzetten of externe capaciteit inhuren. Geïnteresseerden ontvangen van het ministerie van BZK een aanvraagformulier die ze tot eind 2022 kunnen indienen.