Minister De Jonge informeert Tweede Kamer over voortgang woningbouw

Op 24 juni heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de Tweede Kamer via een brief geïnformeerd over de voortgang van de woningbouw. Het doel is om tot en met 2030 900.000 woningen te realiseren, waarvan tweederde betaalbare huur- en koopwoningen. Een stevige opgave, waarvoor in de afgelopen periode weer verschillende stappen zijn gezet.

Zo hebben alle provincies onlangs met een ‘indicatief bod’ aangegeven welk deel van de opgave zij voor hun rekening kunnen nemen. Later dit jaar worden deze indicaties vertaald in concrete afspraken en plannen. De brief aan de Tweede Kamer bevat ook informatie uit de meest recente halfjaarlijkse voortgangsrapportage. Hieruit komt onder meer naar voren dat de plancapaciteit licht is gestegen, naar 131% van het ten doel gestelde aantal van 900.000 woningen. Dit betekent dat er ruim voldoende woningbouwplannen zijn om deze ambitie te verwezenlijken. Van de geraamde woningbouw tot en met 2025 betreft het voor 89% ‘harde plannen’. Dit wil zeggen dat een groot deel concreet vastligt in bestemmingsplannen. De ‘zachte plannen’ bevatten nog eens 335.600 woningen, wat mogelijkheden biedt om de woningbouwproductie in genoemde periode verder op te voeren. 

Ontsluiting grootschalige woningbouwgebieden

Het aantal geïdentificeerde grootschalige woningbouwgebieden is met de toevoeging van Arnhem Oost en Food Valley uitgebreid van 15 naar 17. Het kabinet stelt nog voor de zomer € 1,2 miljard beschikbaar uit een budget van € 7,5 miljard voor de infrastructurele ontsluiting van 70 projecten door het hele land. Het restant van dit budget wordt bestemd voor de bereikbaarheid van de 17 grootschalige woongebieden.

Ondersteuning voor gemeenten en provincies

De minister versterkt de ondersteuning voor het versnellen van de woningbouwopgave. Recentelijk werd de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting opgericht. Binnenkort volgen de Landelijke Versnellingstafel en het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen. De werkzaamheden van het bestaande Expertteam Woningbouw worden dit jaar verder uitgebreid, met onder meer het aanjagen van transformaties en flexwonen. Het Expertteam Woningbouw ondersteunt gemeenten, provincies en woningcorporaties. In 2021 ging het hierbij om 159 adviestrajecten over onder meer gebiedsontwikkeling en wetgeving. Ook de Flexpoolregeling biedt ondersteuning aan medeoverheden, die hiermee extra flexibele capaciteit en expertise kunnen aantrekken in de voorfase van de woningbouwopgave. Na een recente evaluatie is nu besloten de regeling uit te breiden naar herstructurering, integrale woonzorgvisies en betaalbare woningen met passende zorg en ondersteuning voor aandachtsgroepen. Zowel dit jaar als in 2024 wordt hiervoor € 40 miljoen beschikbaar gesteld.

Passende woningen voor iedereen

De brief van de minister aan de Tweede Kamer is opgesteld aan de hand van de vier actielijnen uit het programma Woningbouw (1: Versterken regie, 2: Sneller van initiatief nar realisatie, 3: Stimuleren snelle woningbouw en 4. Grootschalige Woningbouw). Het document bevat naast bovengenoemde onderwerpen voortgangsinformatie over onder meer bestuurlijke afspraken, het aandeel betaalbare woningen en herstructurering. In zijn slotwoord geef de minister aan dat met het indicatieve bod van de provincies de eerste stappen zijn gezet om zo snel mogelijk voldoende en passende woningen voor iedereen te realiseren