Volkshuisvesting is terug van weggeweest. Veel mensen zijn door de woningschaarste in de knel gekomen. Dit vraagt om meer regie van de overheid. We zetten niet alleen in op de bouw van meer huizen; de overheid wil ook kunnen sturen op voor wie er wordt gebouwd en op betaalbare woningen. Daarnaast zetten we in op verduurzaming en de leefbaarheid van wijken. De opgave is groot en de urgentie hoog. De Nationale Woon- en Bouwagenda (NWBA) schetst de kaders en alle partners zijn nodig, zoals gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en marktpartijen.
Wij realiseren ons dat er nog veel vragen zijn en dat elke regio te maken heeft met andere knelpunten. Daar gaan we graag met u over in gesprek. Daarom organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vijf regionale bijeenkomsten in de week van 27 maart en 3 april. In een programma dat is toegespitst op wat er in uw regio speelt, voeren we het gesprek over de NWBA-programma’s, presenteren regionale voorbeelden zich en zijn er thematische verdiepingssessies. In de ochtend verzorgt de maatschappelijke coalitie Leefbare en Vitale Wijken tevens een programma uit de Actieagenda Wonen, over leidende principes voor het vormgeven van samenwerking, waarbij inwoners of ontschotte financiering centraal staan.
Voor wie?
Het ochtendprogramma is voor bestuurders, managers en professionals in het woon- en zorgdomein.
De middag is bedoeld voor professionals die zich met volkshuisvesting bezighouden, zoals gemeenten en provincies, woningcorporaties, medewerkers Wonen en Zorg bij maatschappelijke en zorgorganisaties, bouwers, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van woningzoekenden en bewoners. Ook nodigen we bestuurders van harte uit om aan te sluiten. De dag biedt netwerkmogelijkheden om ideeën uit te wisselen en om van elkaar te leren.
Wanneer?
Het ochtendprogramma is van 10.00 uur tot 12.00 uur.
De bijeenkomsten in de middag vinden plaats tussen 12.00 – 17.00 uur.
U kunt zich aanmelden voor het middagprogramma, het ochtendprogramma of voor beide. Aan elke deelsessie kunnen een maximumaantal personen deelnemen. Wees er dus snel bij, want vol is vol!
Deelname is kosteloos.
Data en locaties
Maandag 27 maart in Rotterdam (Postillion Hotel & Convention Centre WTC) voor de regio’s Zuid-Holland en Zeeland
Dinsdag 28 maart in Amsterdam (Rosarium) voor de regio’s Noord-Holland, Flevoland en Utrecht
Maandag 3 april in Eindhoven (Evoluon) voor de regio’s Noord-Brabant en Limburg
Dinsdag 4 april in Leeuwarden (Westcord WTC Hotel) voor de regio’s Drenthe, Groningen en Friesland
Donderdag 6 april in Ede (Reehorst) voor de regio’s Overijssel en Gelderland
Programma en thema’s
12:00 uur
Ontvangst deelnemers en lunch op de informatiemarkt
13:00 uur
Plenair programma
13:45 uur
Pauze
14:00 uur
Themasessies ronde 1
14:45 uur
Pauze op de informatiemarkt
15:15 uur
Themasessies ronde 2
16:00 uur
Netwerkborrel op de informatiemarkt
17:00 uur
Einde
De volgende thema’s komen aan bod:
In het programma Betaalbaar wonen formuleren we drie acties om de betaalbaarheid van specifieke groepen te verbeteren:
Meer betaalbare woningen voor mensen met een middeninkomen
Te hoge woonlasten aanpakken voor mensen met een laag inkomen
Betere bescherming van huurders en kopers
Aan de hand van een aantal stellingen over deze acties gaan we met elkaar in gesprek over wat er in uw gemeente of regio speelt. Welke instrumenten gebruikt u of komt u tegen als gemeente, corporatie of marktpartij in uw regio om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren? En wat werkt daarbij wel en wat werkt minder goed?
Vanuit het programma Woningbouw worden momenteel woondeals gesloten met alle regio’s. Als onderdeel hiervan worden er regionaal versnellingstafels opgericht. Deze versnellingstafels hebben als doel om gezamenlijk de woningbouw in de betreffende woondeal(s) aan te jagen, knelpunten te signaleren en te komen met oplossingen voor gebieds- of locatie gebonden knelpunten. Deze sessie richt zich op de bedoeling en mogelijkheden van deze versnellingstafels: welke partijen sluiten aan, welke projecten en onderwerpen worden besproken, hoe kunnen projecten / onderwerpen / versnellingsmogelijkheden worden aangedragen. We gaan in op de hulp die kan worden ingeschakeld vanuit deze tafels en de escalatiemogelijkheden. Voorbeelden van al bestaande versnellingstafels presenteren zich. We gaan met u in gesprek over hoe deze tafels u verder kunnen helpen en de vragen die er zijn. Deze sessie wordt georganiseerd met medewerking van RVO en het expertteam Woningbouw.
Over twintig jaar is het aantal 65+’ers met meer dan 40% toegenomen. Het aantal 80+’ers neemt nog sterker toe. Dat maakt dat er veel meer woningen nodig zijn die aansluiten bij de wensen en behoeften van onze ouderen. Tijdens een interactieve sessie geven we een toelichting op de opgave en het programma Wonen en zorg voor ouderen. Vervolgens gaan we met u in gesprek over hoe we de opgave op regionaal en lokaal niveau concretiseren. Hoe kunnen de afspraken over ouderenhuisvesting worden verwerkt in de woondeals? Wat zijn goede voorbeelden van gemeenten waarbij ouderenhuisvesting een onderdeel is van gebiedsontwikkeling of prestatieafspraken? Welke instrumenten kunnen gemeenten en woningcorporaties inzetten om de doorstroming van ouderen te bevorderen?
Het vinden van een passende en betaalbare woning is voor steeds meer mensen moeilijk. Voor mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden is de uitdaging vaak nog groter. Overheden, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en andere betrokken partijen slaan daarom de handen ineen om te zorgen voor voldoende huisvesting voor alle aandachtsgroepen met daarbij de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding. Dit moet worden vastgelegd in een volkshuisvestingsprogramma (voorheen woonzorgvisie). Hoe kom je tot een integraal regionaal afgestemd volkshuisvestingprogramma? Welke onderwerpen moeten hierin worden opgenomen? Hoe breng je verschillende partijen bij elkaar en betrek je ervaringsdeskundigheid? Hoe maak je afspraken over een aanpak waarbij iedereen zijn eerlijk aandeel neemt? In deze deelsessie, georganiseerd met medewerking van Platform 31 en gemeenten, gaan we in gesprek over deze vragen. Er zijn koplopers aan de slag. Zij delen tips en ervaringen.
Het verduurzamen van woningen is een urgente opgave waar iedereen mee te maken krijgt. Dat is nodig voor het klimaat, het voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Met het programma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving willen we dit doel bereiken. Medeoverheden, woningbouwcorporaties, koepels, bedrijven en Rijk werken intensief samen. In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over het nut, de noodzaak en de huidige mogelijkheden om de verduurzaming in de gebouwde omgeving te versnellen. Denk hierbij aan de inzet van instrumenten zoals normering, financiering, subsidies en ondersteuning op communicatiegebied.
In 20 stedelijke focusgebieden werken gemeenten, woningbouwcorporaties, scholen, politie, bedrijven, Rijk en vele andere partijen aan de leefbaarheid. Dit doen we over kokers en sectoren heen en langjarig, zodat bewoners niet steeds met een nieuw project worden geconfronteerd. We werken op basis van een ambitieus gebiedsplan van een lokale alliantie waarin private partijen en overheid gelijkwaardig optrekken. Wat kunnen andere gemeenten en gebieden opsteken van deze aanpak? Hoe stimuleren we dat niet alleen de gemeente maar ook private partijen een stap extra zetten voor gebieden die dat het hardst nodig hebben? In deze sessie gaan we daarover met u in gesprek.
Hoe verhouden de verschillende programma’s van de Nationale Woon- en Bouwagenda zich tot elkaar? Waar moet u rekening mee houden in uw werk? Wat betekent het voor de corporaties en wat betekent het voor de lokale prestatieafspraken? Deze sessie biedt een overzicht van de verschillende programma’s en legt de koppeling naar uw eigen werk. Er is volop ruimte voor gesprek, discussie en vragen over bijvoorbeeld het proces van de regionale woondeals of over de inhoud van de nationale prestatieafspraken.
Dit wetsvoorstel is misschien wel de grootste verbouwing in de volkshuisvesting van de afgelopen jaren, waarbij ruimtelijk beleid en wonen samenkomen. Een wet die effect heeft op alle overheidslagen en actoren in het fysieke en sociale domein. In de sessie bespreken we de totstandkoming van het wetsvoorstel, lichten we bepaalde keuzes toe en bespreken we de inhoud. We gaan onder meer in op de instrumenten om meer regie op de volkshuisvesting te voeren, de verplichting tot het opstellen van volkshuisvestingsprogramma’s (voorheen de woonzorgvisies), de koppeling met de lokale prestatieafspraken en de door gemeenten op te stellen urgentieregeling als onderdeel van de huisvestingsverordening. Uiteraard is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. We horen graag uw mening, die we meenemen om het wetsvoorstel verder te verbeteren.
Vragen?
Bij vragen of opmerkingen kunt u bellen of mailen naar het congresbureau via 030 27 59 628 of via volkshuisvesting@congresbureau.nl.