Webinarreeks ‘Zo doen we dat!’: Majella Wonen te Utrecht

Voor een wijk waarin ex-dakloze cliënten en andere bewoners gemeenschappelijk wonen, is eigenlijk niet eens zo veel bijzonders nodig. Het draait om wonen, in gewone huisvesting. De enige extra is gemeenschapszin. Dat was de rode draad tijdens het webinar ‘Gemengd wonen: zo doen we dat!’ van Valente en Divosa op dinsdag 22 maart 2022.

Dit verslag is gemaakt door Valente.

In de video’s en aan tafel kwamen verschillende bewoners aan het woord. Andere deelnemers aan het webinar hadden eigenlijk geen idee wie de zogenaamde ‘vragende’ en wie de ‘dragende’ bewoners van het gemengdwonenproject waren. De drie partijen die het eerste project in 2003 oprichtten gebruiken deze termen ook al lang niet meer; in de wijken wonen allerlei huurders, met verschillende achtergronden. Sommige krijgen begeleiding, sommige niet of niet meer; allemaal helpen ze wel eens een buur en iedereen vraagt wel eens een helpende hand.

Professionals

Voor het webinar waren verder diverse professionals die betrokken waren bij het project of uit de rest van de branche te gast bij Place2BU. In de gemeenschappelijke huiskamer van dit gemengdwonenproject werd het gesprek met de verschillende gasten online uitgezonden.

Bewoner Bilal zei aan tafel: ‘Ik ben blij dat ik mensen gevonden heb. Ik had hier geen familie, maar ik heb nu in mijn wijk nieuwe familie.’ Zijn buurman Sybren viel bij: ‘Het is zo makkelijk om achter je voordeur te blijven. In zo’n woonproject heb je meer drive om je te mengen. Het is een heel betrokken community; we drinken twee keer per week koffie, helpen elkaar, voetballen samen, hebben een groepsapp. Het is gewoon gezellig.’ Dat Bilal chefkok is, helpt ook.

Gewoon wonen

Het eerste gemengdwonenproject, Majella Wonen, ontstond in 2016 in Utrecht en was een samenwerking tussen de Tussenvoorziening, Portaal en de gemeente. Ondertussen is er ook onderzoek betrokken vanuit de Hogeschool Utrecht. Deze partijen waren ook allemaal vertegenwoordigd bij het webinar, en spraken over het project en gemengd wonen in het algemeen. Zo merkte onderzoeker Maarten Davelaar op: ‘Is het terecht dat wij dit bijzonder vinden? Ja, want er is hard gewerkt maar nee, want wat is er natuurlijker dan een buurt die naar elkaar omkijkt? Je ziet hier de normaliserende werking van contact, van omkijken naar elkaar.’

In navolging van het succesvolle eerst project zijn er in Utrecht en de rest van Nederland intussen meer vergelijkbare projecten ontstaan. Valente-directeur Esmé Wiegman merkte op het eind op hoe vaak het woord ‘gewoon’ viel. Gewoon gezellig, gewone mensen, gewoon organiseren. En ook: gewone woonplekken, waar geen bijzondere aanpassingen aan nodig zijn. ‘Het was een bijzondere middag en plek, en er zijn bijzondere inspanningen geleverd door de drie partijen maar die partijen zijn er door het hele land; we kunnen het gewoon doen.’