Maximumnorm leefbaarheid

Leefbaarheid is een lokaal thema. De lokale driehoek (gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties) bepaalt in prestatieafspraken welke inzet op leefbaarheid in welke wijken wenselijk is. De herziene Woningwet geeft daar een aantal procedurevoorschriften bij.

Woningcorporaties mogen bijdragen aan leefbaarheid in de directe nabijheid van hun onroerende zaken en ten behoeve van de huurders van die woongelegenheden. Daarnaast mogen leefbaarheidsactiviteiten alleen uitgevoerd worden indien ze zijn vastgelegd in de prestatieafspraken. Corporaties mogen gemiddeld maximaal € 131,37 per verhuureenheid per jaar (prijspeil 2020) hieraan uitgeven. Een hoger bedrag is toegestaan als dit expliciet is opgenomen in de prestatieafspraken. Doel van deze maatregelen is de risico’s voor het maatschappelijk vermogen te beperken en huurdersorganisaties en gemeenten goed te betrekken bij de besluitvorming omtrent leefbaarheidsactiviteiten die corporaties ondernemen.

Relevante regelgeving

De volgende regelgeving is van toepassing op dit onderwerp:

Let op: in het kader van de evaluatie van de Woningwet zullen er in 2021 mogelijk een aantal zaken veranderen rondom leefbaarheid. Tot die tijd geldt de huidige regelgeving.