Potentieel te liberaliseren DAEB-woningen

Als een woningcorporatie potentieel te liberaliseren DAEB-woningen of complexen wil verkopen aan derden, moet dat bij openbare aanbieding worden gedaan. Dat laatste hoeft niet wanneer de toegelaten instelling 5% of meer van de aandelen van de beoogde verkrijger houdt.

Eerste aanbieding

Een eerste aanbieding aan zittende huurders en andere toegelaten instellingen is hierbij niet verplicht. Wel voert de Autoriteit woningcorporaties een integriteitsbeoordeling van de koper uit (deze is hetzelfde als bij verkoop gereguleerde woningen aan derden). Ook een zienswijze van de gemeente op de voorgenomen verkoop is noodzakelijk. 

De verkoop van potentieel te liberaliseren huurwoningen wordt alleen goedgekeurd als de verkoopprijs minstens gelijk is aan de marktwaarde.

Voorwaarden

Een zienswijze van de gemeente is echter niet noodzakelijk als het gaat om potentieel te liberaliseren woningen of een potentieel te liberaliseren wooncomplex als is voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • De corporatie heeft prestatieafspraken gemaakt met de gemeente over de omvang van de voorraad daeb-woningen én de vervreemding van een deel van deze voorraad.
  • De verkochte woningen worden nog zeven jaar verhuurd tegen een huurprijs van maximaal € 1000,- . 

Niet-DAEB-woningen

Als een woningcorporatie niet-DAEB-woningen of complexen wil verkopen aan derden, moet dat bij openbare aanbieding worden gedaan. Dat laatste hoeft niet wanneer de toegelaten instelling 5% of meer van de aandelen van de beoogde verkrijger houdt.

Een zienswijze van de gemeente of van de bewonersorganisatie is niet vereist.

De verkoopprijs van niet-DAEB-woningen moet minstens gelijk zijn aan de marktwaarde.