Vloerisolatie met isolatieschuimplaten

In deze video leer je in 8 stappen hoe je een vloer isoleert met isolatieschuimplaten.

In deze klusvideo van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe men een betonnen vloer goed isoleert door middel van isolatieschuimplaten in de kruipruimte.
GUUS: "Via de vloer van je huis verlies je veel warmte als deze niet goed geïsoleerd is. Ik ben Guus. En in deze video laat ik jou zien hoe je een betonnen vloer isoleert met isolatieschuimplaten. Daardoor voelt je huis een stuk warmer aan en bespaar je een hoop energie."
Het logo van Milieu Centraal. 
Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw betonnen vloer met isolatieschuimplaten?
VOICE-OVER: "Je kunt isolatieschuimplaten alleen gebruiken bij een betonnen ondervloer. Heb je een houten vloer of wil je meer weten over de verschillende isolatiematerialen? Bekijk dan eerst onze checkvideo voor handige tips."
GUUS: "Hoelang je met deze klus bezig bent, is mede-afhankelijk van de grootte van het huis. Bij een gemiddelde eengezinswoning ben je met twee personen zo'n twee dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt:"
Beeldtekst: Klusniveau 3. 
Materiaal:
- Hardschuim isolatieplaten – Rd 3,5 of hoger, bij vloerverwarming – Rd-waarde van 5
- Montagekit voor isolatieschuimplaten en beton
- Bodemfolie van 0,20 mm dikte of meer
- Rol of losse stukken folieversterker
- Slagpluggen van 6 mm dik
- Watervaste dubbelzijdige tape
- Isolatieschuimband
- Compriband of kit voor het afdichten van naden
- Optioneel: buisisolatieschuim passend bij de cv-leidingen
- Optioneel: noppenfolie voor onder de bodemfolie
- Optioneel: muisvrije rooster
Gereedschap:
- Zaag voor de isolatieplaten
- Een hamerboormachine met een 6 mm steenboor
- Een priem van 8 mm dik
- Een hamer
- Een rolmaat
- Een looplamp
- Een verlengsnoer
Beschermende kleren:
- Een overall of oude kleren
- Een veiligheidsbril
- Optioneel: een stofkapje
GUUS: "Een open kruipluik kan gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat er niemand in kan vallen. Waarschuw je huisgenoten, zet een blokkade voor het luik en hang een briefje op de voordeur. Nog een reden om deze klus met z'n tweeën te doen, is voor jouw eigen veiligheid. Je wil niet jezelf per ongeluk insluiten."
Stap 1: Check je ventilatie. 
GUUS: "Voor we met de isolatie aan de gang gaan, bekijk ik eerst of de ventilatie van de kruipruimte goed is. Een kruipruimte moet goed geventileerd zijn zodat schadelijke stoffen en vocht kunnen ontsnappen."
Voor de ventilatiegaten in de buitenmuur van het huis zijn roosters gemonteerd. 
VOICE-OVER: "Daarom kijk je waar de ventilatiegaten zitten en meet je hoe groot deze zijn. Per vierkante meter vloeroppervlak moet er 1 cm² aan ventilatieopeningen zijn. Het is belangrijk dat er ventilatieopeningen
aan de voor- en achterkant van het huis zijn, zodat de lucht goed kan stromen. Dat is hier het geval. De ventilatiegaten worden afgesloten met een muisvrij-rooster."
GUUS: "Zorg ervoor dat je tijdens het isoleren de ventilatiegaten niet afdekt. Heb je onvoldoende ventilatiegaten, of zijn ze niet goed verdeeld aan weerszijden van het huis? Schakel dan een bouwbedrijf in om dat in orde te maken. Intussen kun je wel vast beginnen met je klus."
Stap 2 Neem de maten op.
Binnen gaan Guus en Stefan de kruipruimte in. In de gang staat een stoel met de tekst: Pas op! Kruipruimte staat open.  
GUUS: "Dan gaan we nu de maten opnemen van de kruipruimte."
VOICE-OVER: "Deze betonnen vloer is zeer geschikt om er isolatieschuimplaten tegenaan te plaatsen. De platen zijn 60 bij 120 centimeter. Wij gaan ze hier dwars plaatsen. Reken uit hoeveel platen je nodig hebt plus 10% extra voor zaagverlies." 
GUUS: "Bewaar je kassabonnen zodat je ongeopende pakketten kunt terugbrengen naar je bouwmarkt. Komt-ie!"
Guus schuift een grote isolatieplaat in de kruipruimte. 
VOICE-OVER: "Bewaar die bon ook, zodat een energieadviseur kan zien welk materiaal je hebt gebruikt als die het energielabel opneemt. Maak ook foto's van de kruipruimte voor en na de klus, als bewijsmateriaal."
Stap 3: Gaten dichtmaken.
VOICE-OVER: "Waar leidingen door de vloer gaan en er andere luchtlekken te vinden zijn, dicht je die met siliconenkit. Dit kan bij naden tot 10 millimeter. Voor grotere gaten kun je compriband of een stukje glaswol gebruiken. Als je glaswol gebruikt, bescherm dan jezelf met handschoenen, een mondkapje en veiligheidsbril om irritatie te voorkomen. Kit ook de aansluiting van de vloer met de muren dicht met siliconenkit."
Stap 4: Cv-leidingen isoleren.
GUUS: "Als er cv-leidingen door je kruipruimte lopen, moet je die extra isoleren. Leidingen voor drinkwater moet je juist NIET isoleren."
VOICE-OVER: "Het verschil tussen een water- en cv-leiding zie je aan de dikte. Drinkwaterleidingen hebben een doorsnede van maximaal 20 millimeter, en cv-leidingen van méér dan 20 millimeter. De cv-leidingen pak je in met buisisolatieschuim."
Stap 5: Bodemfolie plaatsen.
GUUS: "Dan ga ik nu de kruipruimte voorbereiden door bodemfolie te plaatsen. En die bodemfolie zorgt ervoor dat je het vocht buitenhoudt. Ik laat het nu zien bij een houten vloer, maar het werkt precies hetzelfde bij een betonnen vloer. Maar eerst ga ik bouwafval verwijderen en alle scherpe voorwerpen verwijderen uit de kruipruimte. Hier, Stefan."
Hij tilt een volle vuilniszak uit de kruipruimte en wil deze aan Stefan geven, die buiten staat. 
VOICE-OVER: "De folie kun je boven al op maat knippen. De maat van de folie bepaal je als volgt: Je neemt de maat van de kruipruimte en telt daar, zowel in de lengte als in de breedte, 50 centimeter bij op. Zo heb je straks aan alle zijdes 25 centimeter extra ruimte."
GUUS: "In een kruipruimte kan regelmatig water staan. In dat geval zie je 'n soort lijntje op de muur. Hier is dat dus niet, maar dat kan dus wel. In dat geval bevestig je de bodemfolie zo'n 10 centimeter boven die lijn.
En tel die extra afstand twee keer op bij de benodigde lengte en breedte van je bodemfolie."
VOICE-OVER: "Reken ook extra folie bij eventuele obstakels."
GUUS: "Om te zorgen dat de bodemfolie blijft drijven, leg ik eerst noppenfolie op de grond."
Daarbovenop vouwt hij plastic oranje bodemfolie open.
VOICE-OVER: "Op 10 centimeter boven het waterpeil of de grond boor je gaten in de muur op anderhalve meter afstand van elkaar."
Guus bepaalt de afstand op de muur in de kruipruimte met een rolmaat en boort een gat.
VOICE-OVER: "Dan plak je de folieversterker op de folie, vouw je de folie dubbel, maak je met een priem een gaatje en bevestig je de folie met een slagplug aan de muur."
Met een hamer timmert hij de omgevouwen rand van de folie vast aan de muur.  
VOICE-OVER: "De folie die je overhoudt in de hoeken plak je vast met dubbelzijdige, watervaste tape."
Guus vouwt de plastic foliehoek aan de buitenkant dicht.
VOICE-OVER: "Ook op de plek waar twee stukken folie samenkomen zetten we de folie tot 10 centimeter boven het hoogste waterpeil en plakken we de twee lagen folie aan elkaar met de watervaste tape. Bij een obstakel heb je extra folie nodig. Leid dit eromheen en plak twee stukken folie aan beide kanten van het obstakel aan elkaar vast."
GUUS: "De voorbereiding van de kruipruimte is nu klaar. Dus ik kan nu beginnen met het plaatsen van de isolatieschuimplaten."
Stap 6: Op maat maken en bevestigen.
VOICE-OVER: "Bij het isoleren met isolatieschuimplaten probeer je zoveel mogelijk hele platen te gebruiken. Waar dat niet lukt, zaag je stukken op maat."
GUUS: "Dan is het nu tijd om de isolatieplaten te bevestigen. Zorg ervoor dat je het plafond eerst schoonveegt en los materiaal weghaalt. En dan bevestig je de platen met montagekit."
VOICE-OVER: "Breng montagekit aan op de isolatieplaat op de vier hoeken, 7 centimeter van de rand, en een dot in het midden. Heb je een broodjesvloer? Breng de kit dan aan op de plek waar de plaat de broodjesvloer raakt. Druk de plaat met een schuivende beweging direct tegen de vloer. Druk deze vervolgens stevig aan bij de hoeken en in het midden."
GUUS: "Kom je een obstakel tegen, zoals deze verticale buis? Dan moet je een gat maken in de isolatieschuimplaat. Zaag hiervoor de schuimplaat in tweeën op de plek waar het gat moet komen en hol de plaat uit. Plaats vervolgens de platen om het obstakel heen."
VOICE-OVER: "Bevestig de platen strak tegen elkaar. Er mogen geen kieren tussen zitten. Zorg ook dat ze strak aansluiten tegen de zijmuren."
Guus en Stefan lijmen de op maat gemaakte stukken isolatieschuimplaat tegen de betonnen vloer boven zich, terwijl ze onhandig zitten in de kruipruimte. 
GUUS: "De naden tussen de platen plak ik dicht met aluminiumtape."
Op de plekken waar de platen naast elkaar liggen, plakken ze de zilverkleurige plakband. GUUS: "De gaten tussen de muren dicht ik met acrylaatkit, siliconenkit of met compriband."
Stefan propt overal een zwarte schuimstrook tussen de schuimplaat en de muur. 
Stap 7: Kruipluik isoleren. 
GUUS: "En dan als laatste, je zou het bijna vergeten; het kruipluik. Hiervoor heb ik een schuimplaat op maat gezaagd en met montagekit aan het luik vastgemaakt. De kieren rondom het luik dicht ik met isolatieschuimband. Zo kan er niet alsnog warmte ontsnappen."
Guus plakt de isolatieschuimband rondom de opening voor het luik. 
GUUS: "Zo, deze vloer is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens teruglezen? Kijk dan op de website."
Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl