Dakisolatie met glaswol/steenwol/vlaswol

Leer in deze video hoe je een dak isoleert met glaswol, steenwol of een bio-based alternatief zoals vlas.

In deze instructievideo is Jasper op een zolder om te laten zien hoe je jouw dak kunt isoleren met glaswol, steenwol of vlas.

JASPER; "Hoi! ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je een dak isoleert met glaswol, steenwol of een biobased alternatief zoals vlas. Met goede dakisolatie kun je flink besparen. En het is ook nog eens heel goed zelf te doen. In deze video laat ik in negen stappen zien hoe je dat doet."

Hoe isoleer je jouw dak met glaswol, vlas of steenwol?

JASPER: "Ik gebruik vandaag glaswol om mee te isoleren. Als het goed is weet jij welk type materiaal je nodig hebt voor jouw dak. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elk type dak. Weet je dit nou niet zeker? Check dan eerst even de video over het checken van je dak voor handige tips. 
Hoelang je met het isoleren bezig zal zijn hangt natuurlijk af van de grootte van je dak. Voor een gemiddeld dak ben je met twee mensen zo'n tien dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt."

Beeldtekst: Klusniveau 3. 

Materiaal:
- Glaswol, steenwol of vlas, minimaal Rd-waarde 3,8
- Dampremmende folie of klimaatfolie
- Latten 70 x 22 mm
- Schroeven of spijkers
- Materiaal om naden te dichten zoals kit of compriband

Optioneel materiaal:
- Steunlatten om de dakbalken mee te verhogen
- Kunststof uitvulplaatjes
- Platen voor de afwerking, zoals gipsplaten
- Schroeven voor de gipsplaten

Gereedschap:
- Mes voor het snijden van glas- en steenwol
- Nieten en een tacker
- Schroefboormachine
- Schroefbitjes voor hips- of houtplaten

Beschermende kleren:
- Een wegwerpoverall
- Handschoenen
- Een veiligheidsbril
- Een stofkapje (type P2, zie verpakking)

Stap 1: oppervlakte opmeten.

JASPER: "Laten we beginnen. Meet eerst de lengte en de breedte van je dak op. Zo kan je het aantal vierkante meters materiaal berekenen."

Jasper meet met een rolmaat de hoogte van het dakdeel waar hij voorstaat, door deze langs de muur op te meten. De breedte van het dakdeel meet hij langs de horizontale dagspant. Zo kan hij in ieder geval recht meten.

JASPER: "Ik heb voor dit stuk zes vierkante meter materiaal nodig. Er zit nog geen isolatiemateriaal, dus dat gaan we nu aanbrengen."

VOICE-OVER: "Zorg voor voldoende materiaal en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal dat nog in de originele verpakking zit kun je zo weer terugbrengen. Bewaar de bon ook om de verbeterde isolatie mee te laten tellen in je energielabel. De energieadviseur die het energielabel opneemt kan dan zien wat voor materiaal je in je dak hebt verwerkt."

Stap 2: Grote naden en kieren aftimmeren.

JASPER: "Zie je nou grote gaten of kieren tussen de planken van een dakbeschot? Dan kan je deze dichtmaken door gebruik te maken van triplex, 3 à 4 mm. Dit zet je dan tegen het dakbeschot aan en zo wordt het mooi luchtdicht. In dit geval is dat hier niet nodig en misschien is dat bij jou ook niet nodig. Dan kan je deze stap overslaan."

Stap 3, kleine naden dichtmaken.

JASPER: "Zie je kleine naden in het dakbeschot? Dan kan je deze dichten met acrylaat of siliconenkit."

VOICE-OVER: "Afhankelijk van de grootte van de naad kun je ook voor een wat dikker materiaal zoals compriband of PE-schuimband kiezen. Let vooral op de naden in de nok van het dak en op de plek waar het dak aansluit op de muur en de vloer."

JASPER: "Ik ga deze naad even dicht kitten."

Jasper vult de naad met een kitspuit.

JASPER: "Zo, even afstrijken met een natte vinger erlangs. Die is dicht."

VOICE-OVER: "Kom je elektriciteitskabels tegen in jouw dak? Dan is het een goed idee die door een pvc-buis te laten lopen. Vervolgens plaats je de isolatie hier gewoon overheen. Verwarmingsbuizen moet je eerst inpakken met een eigen isolatielaag. Hoe je dat doet, kun je lezen op milieucentraal.nl"

Stap 4: Latten op de dakbalken bevestigen.

JASPER: "Het glaswol plaats ik straks tussen deze twee dakbalken. Mijn isolatiemateriaal is twintig centimeter maar mijn onderste balk is zestien centimeter diep. Dus ik ga er zo een balk tegenaan plaatsen, zodat het allemaal mooi past. Dit is even fijn om met z'n tweeën te doen. Dus Stephan helpt me vandaag!"

VOICE-OVER: "Gebruik latten die je goed stabiel kunt plaatsen. Meet hoe lang de lat moet worden. Zaag deze af en schroef deze vast langs de dakbalken. Nu is de afstand tussen het dakbeschot en de voorkant van de lat even dik als de isolatiedekens. Zijn jouw dakbalken al precies even breed als de dikte van de isolatiedekens? Sla deze stap dan over."

JASPER: "Is je dakbalk scheef, of liggen ze niet recht ten opzichte van elkaar? Dan is het belangrijk om je latten in een rechte lijn te plaatsen anders is straks ook je afwerking niet recht. Je kunt de latten waterpas maken door ze te verhogen met uitvulplaatjes."

Stap 5: Raamwerk plaatsen.

JASPER: "Ik ga nu een raamwerk plaatsen. Dat gaan we doen op de opgehoogde balken die we net hebben gemaakt. Maar als je dakbalk dik genoeg is, dan kan je het daarop plaatsen."

Jasper gebruikt hiervoor de 70 bij 22 mm latten.

VOICE-OVER: "Als je ervoor kiest om het isolatiemateriaal af te werken met gipsplaten, is het verstandig om de afstand tussen de latten even groot te maken als de breedte van de gipsplaten. Meestal zijn gipsplaten zestig centimeter breed dus de afstand tussen de latten, gemeten vanaf het midden is ook zestig centimeter. Plaats de eerste lat direct tegen de muur."

Bevestig de lat met schroeven.

JASPER: "De tweede lat komt met het midden zestig centimeter van de muur af. En zo door."

Alle latten worden op maat gezaagd en tegen de balken van het dak geschroefd tot het hele dakdeel is bekleed met raamwerk en er een ruimte ontstaat tussen de latten en het dakbeschot.

JASPER: "Soms is je muur niet recht. Plaats dan wel de eerste lat zo dicht mogelijk tegen de muur aan ook al is deze scheef. En de tweede lat, die maak je dan waterpas."

VOICE-OVER: "Gebruik je spijkerflensdekens, dan klem je deze niet vast maar niet je deze met een nietmachine op de onderkant of zijkant van de dakbalken vast. Ze blijven dan als het ware
in het raamwerk hangen."

Nadat de laatste verticale lat is aangebracht, brengt Jasper horizontale latjes aan tussen de latten op de dakbalk. Zo is het raamwerk aan de voorkant overal van gelijke hoogte. 

Stap 6: Isolatiemateriaal snijden.

JASPER: "Daar gaan we nu aan de slag met het isolatiemateriaal. Tijd voor een nieuwe look."

Hij draagt een overal.

JASPER: "De vezels van het materiaal veroorzaken irritatie aan de huid en aan de luchtwegen. Trek daarom voordat je begint een beschermend pak aan. Ik heb een veiligheidsbril, een mondkapje en handschoenen. En zorg er ook voor dat het goed ventileert door een raam open te zetten."

Jasper opent een dakraam.

JASPER: "Ik begin met het isolatiemateriaal op maat maken. Bekijk hoe je het makkelijkst de dekens kunt plaatsen in de lengte of in de breedte. Ik ga dat in de lengte doen. Zo heb ik het minste snijverlies."

VOICE-OVER: "Meet dan de afstand tussen de twee dakbalken op. Snijdt het isolatiemateriaal ongeveer twee centimeter langer af dan de gemeten afstand. Dan zit het straks goed klem tegen de balken. Gebruik hiervoor een groot hobbymes of een speciaal mes voor het snijden van glas- en steenwol."

VOICE-OVER: "In kleine ruimtes zoals een ketelruimte kan het lastig zijn om de stukken op maat te maken. Probeer ze zo groot mogelijk te maken en zorg dat ieder stukje bedekt is. Dan nu het glaswol in het raamwerk plaatsen."

Jasper zet zijn mondkapje en bril op. 

Stap 7: Isolatiemateriaal aanbrengen en vastzetten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat je het materiaal naadloos laat aansluiten op het vorige stuk isolatie en de dakbalken. Het isolatiemateriaal moet ook tegen het dakbeschot aanliggen. Vul eventuele naden in isolatiemateriaal op met reststukjes. Doe dit ook bij de dakdoorvoeren van pijpen."

Jasper en Stephan werken samen om de stukken glaswol achter het raamwerk tegen het dakbeschot aan te brengen.  

Stap 8, Folie aanbrengen.

JASPER: "Zit alle isolatie op z'n plek? Breng dan folie aan over het isolatiemateriaal. Dit folie zorgt ervoor dat er geen vocht intrekt in je dakconstructie. En dat is belangrijk, want zo voorkom je schimmels en houtrot."

VOICE-OVER: "Het juiste folie is cruciaal. Bekijk onze checkvideo om te zien welk folie jij nodig hebt." 

JASPER: "Dek met folie het lattenwerk en het isolatiemateriaal af. Niet de isolatiefolie vast op de houten latten van 70 x 22 mm. Zorg ervoor dat je 20 cm overlap hebt tussen de twee foliebanen. Plak de naad af met folietape. Zet de folie met folietape vast op de muren en de zijkant van de dakbalken. Zorg dat deze tape niet verder uitsteekt op de latten zodat je het na de afwerking niet meer ziet."

VOICE-OVER: "Gebruik je spijkerflensdekens? Dan zit er al folie op het materiaal zelf. Wel moeten de naden tussen de dekens en langs de randen met aluminiumtape worden afgeplakt. 
Heb je een vochtige ruimte, zoals een badkamer, direct onder het schuine dak? Breng dan bij de spijkerflensdekens nog een extra dampremmende folie aan."

Stap 9: Afwerken.

JASPER: "Nu is het tijd voor de afwerking. Ik heb hier een gipsplaat. Die maak ik op maat en schroef ik straks vast op de latten. Je schroeft dan door het folie heen, maar omdat het schroefje het gaatje afdicht is dit geen probleem. Zit er een vochtige ruimte zoals een badkamer direct onder je schuine dak? Gebruik dan vochtbestendige platen voor de afwerking."

Jasper tekent de juiste maten af op de gipsplaat. Langs de waterpas snijdt hij de gipsplaat in en breekt deze vervolgens af op de lijn.

VOICE-OVER: "Bij een scheve muur meet je op verschillende plekken de breedte en snijd je één zijde van de gipsplaat zo dat deze precies bij de muur aansluit. Hierna werk je de gipsplaten verder af. Je kan de naden afwerken met band en de gipsplaten stucen of sauzen."

Jasper en Stephan gebruiken een gipsplaatbit zodat je niet te diep boort. Ze kijken tevreden naar het resultaat.

JASPER: "Het zit er op. Je dak is geïsoleerd. Wil je alle stappen eens rustig teruglezen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl."