Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid - Woningwet per 2022 (05-01-2022)

De herziene Woningwet is geëvalueerd en aangepast met het wetsvoorstel Wijzigingen Woningwet. De wijzigingen zijn per 1 januari 2022 ingegaan. Ook het onderliggende Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting (BTIV) en Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting (RTIV) zijn aangepast. Maar wat is er precies gewijzigd? Deze speciale nieuwsbrief gaat erover.

Woningwet per 2022 - alles op een rij

Vanaf 1 januari 2022 treden verschillende nieuwe of aangepaste wetten in werking. In dit artikel delen we puntsgewijs de belangrijkste wijzigingen op het gebied van wonen en verduurzaming van die ingaan in het nieuwe jaar.

Evaluatie

In 2015 is de Woningwet herzien. De herziene Woningwet is recent geëvalueerd op de doeltreffendheid en effecten van de genomen maatregelen. Daarvoor is de toekomstbestendigheid van de wet gezet tegenover de opgaven die we voor corporaties verwachten en zijn het functioneren van het extern toezicht en de inrichting van de saneringsfunctie onder de loep genomen.

Informatietraject

De beweging naar meer op principes ingerichte regelgeving, lokaal maatwerk en een goede lokale samenwerking wordt ondersteund met een omvangrijk informatietraject. Samen met partijen uit de sector wordt gewerkt aan een goede informatievoorziening en communicatie, onder andere van de ruimte die de Woningwet biedt. Bovendien wordt ingespeeld op de praktijkontwikkeling.

Video wijzigingen Woningwet 2022

Via LinkedIn en Twitter is eerder vandaag een klein fragment van de Woningwetvideo geplaatst. Kevin Klop is coördinator Woningwet binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en vertelt over de video, welke vandaag volledig is gepubliceerd. “Benieuwd wat de wijzigingen voor jou betekenen? In deze video vertellen de Autoriteit woningcorporaties (Aw), Woonbond, VNG en Aedes over de nieuwe Woningwet die sinds 1 januari van kracht is.”  

Meer weten?

Kijk voor alle wijzigingen, publicaties en informatie over de herziene Woningwet op de pagina Woningwet per 2022.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.