Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Editie 4 - 20-05-2022

Lees in deze editie van vrijdag 20 mei 2022 meer over de volgende onderwerpen

Meer betaalbare woningen voor middeninkomens

Minister Hugo de Jonge heeft zijn plannen bekendgemaakt om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven. Daarom moeten er meer betaalbare woningen gebouwd worden en wordt de middenhuursector gereguleerd. Huurders en kopers worden beter beschermd.

Woningmarktbeleid is nu Volkshuisvesting Nederland

De website Woningmarktbeleid heet vanaf april 2022 Volkshuisvesting Nederland. Met de komst van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening en de koerswijziging in het beleid past de nieuwe naam beter bij de ambities en doelen voor aankomende jaren.  

Hulp bij terugbetalen teveel ontvangen toeslagen

Vanaf 20 april 2022 gaat Toeslagen mensen met een betaalachterstand weer vragen te veel ontvangen toeslagen terug te betalen. De opstart gebeurt geleidelijk om mensen zo goed mogelijk te informeren en helpen. Als eerste ontvangen mensen die (alleen) een terugvordering uit 2020 of later nog niet hebben betaald een bericht van Toeslagen.

Appelman spreekt over toekomstbestendige gebiedstransformaties

Hoe kunnen we met stedelijke gebiedstransformaties toekomstbestendige woongebieden realiseren? Op het jaarcongres Stedelijke Transformatie op 2 juni in Den Haag gaan overheden, ontwikkelaars, corporaties, kennisinstellingen en andere partijen die werken aan binnenstedelijke transformatieprojecten op zoek naar het antwoord op deze vraag. Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is een van de sprekers.

Drie studenten in de running voor de beste masterscriptie over de woningmarkt

Op dinsdag 17 mei 2022 wordt de jaarlijkse woningmarktscriptieprijs uitgereikt in Den Haag. Sinds 2013 looft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een prijs uit voor de meest originele en beleidsrelevante wetenschappelijke masterscriptie op het terrein van woning- en vastgoedmarkt. Het ministerie nodigt hierbij talentvolle studenten uit hun masterscriptie in te dienen.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.