Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Editie 2 - 21-02-2022

Lees in deze editie van vrijdag 21 januari 2022 meer over de volgende onderwerpen:

Nieuwe wetten en regelgeving per 1 januari 2022

In 2022 treden diverse nieuwe wetten of wijzigingen in werking. In dit artikel delen we puntsgewijs de belangrijkste wijzigingen op het gebied van wonen en verduurzaming van die ingaan in het nieuwe jaar. De wijzigingen zijn onderverdeeld in diverse thema’s.

Maatschappelijke coalitie aan de slag met leefbare en vitale wijken

Hoe maak je een woonwijk weer leefbaar en vitaal? Een maatschappelijke coalitie verzamelde twaalf sterke praktijkvoorbeelden vanuit alle Nederlandse windstreken. Op 9 februari 2022 presenteren Martin van Rijn (Aedes) en Ruth Peetoom (de Nederlandse ggz) de oogst in de vorm van het digitaal magazine ‘Samenwerken aan leefbare en vitale buurten. Zo doen we dat!’ tijdens een webinar op een van de locaties: de wijk de Ruwaard in Oss.

Aantal mensen met vermogen in corporatiewoningen bekend

De sociale huursector is er vooral voor mensen met een laag inkomen. De toewijzing van woningen in deze sector moet zorgvuldig gebeuren, zodat mensen die recht hebben op een corporatiewoning daar ook kans op maken. Minister Ollongren informeert de Kamer per brief wat zij doet om woningtoewijzing door woningcorporaties zo effectief mogelijk te maken.  

Ontmoetingsruimte in wooncomplex gaat eenzaamheid tegen: “Dit wordt steeds meer een woonkamer voor de buurt”

Steeds meer ouderen vinden het fijn om in een woonvorm te wonen waar het gemakkelijk is anderen te ontmoeten en elkaar te ondersteunen. Een speciaal ingerichte ontmoetingsruimte is hier onmisbaar bij. Om deze reden hebben woningcorporatie Rijswijk Wonen en de gemeente Rijswijk bij de bouw van het in mei vorig jaar opgeleverde seniorenwooncomplex Nieuw-Benedictus bewust ruimte gemaakt voor een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten door een woning niet te bouwen. Wij spraken directeur-bestuurder van Rijswijk Wonen Rob van den Broeke over deze keuze.

Wijzigingen pagina Passende huur

De pagina Passende huur is recent geüpdatet. Hier is vanaf nu meer te lezen over zaken als de huurverhogingen in 2022 en de Inkomensafhankelijke hogere huurverhoging en huursprongen voor zeer lage huren in 2022.

Wijzigingen pagina Woningwet 2022

Naar aanleiding van de wijzigingen rondom de herziene Woningwet is de pagina op de website van Woningmarktbeleid ook aangepast. De meest recente wijzigingen en informatie is vanaf nu terug te vinden op de pagina Woningwet per 2022.

Wijzigingen pagina Huurtoeslag

Wat zijn de bedragen van huurtoeslag, hoe kan de toeslag worden berekend en welke andere wijzigingen zijn recent doorgevoerd? Alle nieuwe informatie is te vinden op de aangepaste pagina Huurtoeslag.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.