Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 15 oktober 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Wonen met oog voor je medebewoners: bij Meanderpark in Nieuwegein werkt het

Gemeenten en woningcorporaties werken zoveel mogelijk samen om creatieve oplossingen te vinden voor het woningtekort, zoals het opnieuw inrichten van leegstaande gebouwen. Het in 2020 opgeleverde Meanderpark in Nieuwegein is daar een succesvol voorbeeld van. Een voormalig gemeentehuis is daar verbouwd tot 250 sociale huurappartementen voor verschillende doelgroepen. Maaike Wielink en Martijn Broersma zijn beiden betrokken bij de ontwikkeling van het Meanderpark namens de gemeente Nieuwegein: “De samenwerking tussen alle partijen maakt het een succes. We zien dat bewoners echt verbinding met elkaar en hun omgeving zoeken.”

Maaike Wielink en Martijn Broersma

Woningbouw in de lift, maar tekorten blijven urgent

De afgelopen kabinetsperiode is met bestuurlijke afspraken en wet- en regelgeving ingezet op een kanteling die moet zorgen voor een voldoende aanbod van betaalbare woningen. De productie stijgt en het aantal verleende bouwvergunningen is voor het vijfde kwartaal op rij toegenomen. Maar de vraag naar woningen overtreft het aanbod ruimschoots. Voor een verdere versnelling komt het nu aan op de uitvoering en de financiering van de plannen. Dat schreef minister Ollongren (BZK) op 6 oktober in een brief aan de Tweede Kamer.

Het tekort aan studentenwoningen blijft toenemen

Het tekort aan studentenwoningen is in een jaar toegenomen met 4.500. Daarmee is het totale tekort opgelopen tot 26.500 studentenwoningen. Zo blijkt uit de op 7 oktober verschenen Landelijke monitor studentenhuisvesting (LMS) 2021 van Kences. De steeds hogere toestroom van internationale studenten is de belangrijkste reden voor het toenemend studentenaantal. Ook neemt het aantal Nederlandse universitaire studenten toe, die vaker vaker op kamers dan mbo- en hbo-studenten wonen.   

Groningen transformeert industrieterrein naar stoere stadswijk

Betaalbare woonruimte vinden in de stad Groningen is als een speld in een hooiberg zoeken. Veel vraag, te weinig aanbod. Daarom ontwikkelt de gemeente nu met marktpartijen en woningcorporaties een nieuw stadsdeel langs het Eemskanaal: Stadshavens. Ook voor mensen die niet de hoofdprijs kunnen betalen, maar wel graag in de stad wonen. Met een bijdrage uit de Woningbouwimpuls komen er 2.200 woningen bij in Stadshavens. Wethouder Roeland van der Schaaf is opgetogen: “De bijdrage maakt het verschil tussen een plan en een goed plan, dat we bovendien snel kunnen uitvoeren.”

Hoe vind je geschikte locaties voor flexwoningen? Webinar geeft concrete antwoorden

Op 29 september 2021 vond het eerste webinar plaats uit de praktijkreeks Flexwonen. In het door meer dan 100 woonprofessionals gevolgde webinar ging het om de vraag hoe je als gemeente, woningcorporatie en/of bouwer geschikte locaties vindt voor flexwoningen. Op deze vraag werd antwoord gegeven in de vorm van praktijkvoorbeelden, ontwerpstudies en een handige tool. 

Flexwonen: aankomende webinars en flextours

Na twee succesvolle webinars over flexwonen, staan er nog een twee interessante presentaties op de agenda. Het is nog mogelijk om je aan te melden voor de volgende webinars:

  • Woensdag 3 november 2021, 09.30 uur - 11.00 uur: Draagvlak en weerstand overwinnen
  • Woensdag 1 december 2021, 09.30 uur - 11.00 uur: Flexwonen in dorpen

Na de webinars volgen drie flextours. Dat zijn bezoeken ter plaatse. Deze zijn bedoeld en enkel toegankelijk voor woningcorporaties, die bij elkaar kijken en ervaringen delen met flexwonen in de praktijk. Corporaties kunnen zich voor een of meer flextours inschrijven.

De flextours zijn telkens ’s middags van 12.30 – 16.00 uur:

  • Flextour 17 november 2021 (De Alliantie, Amsterdam)
  • Flextour 9 december 2021 (Ons Doel, Leiden)
  • Flextour 13 januari 2022 (Zayaz, Den Bosch)

Meer weten of direct inschrijven voor een webinar of flextour? Kijk dan op de website van Platform31.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.