Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 1 oktober 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Nationale Woningbouwkaart schetst beeld van woningbouw tot 2030

De Nationale Woningbouwkaart brengt alle huidige woningbouwplannen tot 2030 in kaart. De kaart is onder andere het resultaat van een nauwe samenwerking met provincies en gemeenten, maar wat zegt dit verder over de huidige woningbouwopgave? Projectdirecteur versnelling woningbouw Lucas Lombaers en Petra Visser waren betrokken bij de totstandkoming van de Nationale Woningbouwkaart en geven meer uitleg.

Nationale woningbouwkaart 2030

65 aanvragen derde ronde Woningbouwimpuls

Het loket voor de Woningbouwimpuls is gesloten. Met 65 aanvragen voor in totaal 361 miljoen euro is deze laatste ronde flink overtekend. Er is in totaal 250 miljoen euro beschikbaar. De komende periode buigt de onafhankelijke toetsingscommissie zich over de aanvragen en brengt advies uit aan minister Ollongren. In december wordt bekend gemaakt welke projecten een financiële bijdrage ontvangen.

Aandacht voor woningisolatie tijdens isolatiecampagne en Nationale Isolatieweken

Het stookseizoen is weer begonnen. Om mensen tijdens het stookseizoen bewust te maken van de mogelijkheden voor isolatie, startte BZK op maandag 27 september 2021 met de isolatiecampagne. Er zal op diverse online radiostations een radiospot over isolatie te horen zijn. Ook volgen er diverse video’s op sociale media en artikelen in VT Wonen.

Onderzoek naar woningmarktbeleid 2015-2021

De afgelopen jaren is de woningmarkt flink in beweging geweest en als gevolg daarvan is ook het gevoerde beleid sterk veranderd. Om inzicht te krijgen in de doeltreffendheid en doelmatigheid hiervan, start het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een beleidsdoorlichting van het woningmarktbeleid.

Investeringen in woningbouw en verduurzaming gebouwen

Het kabinet maakt de komende jaren in totaal bijna 2,3 miljard euro vrij voor woningbouw en de verduurzaming van gebouwen. Voor verhuurders zijn er subsidies voor het verduurzamen van sociale huurwoningen en corporaties krijgen een tegemoetkoming voor de huurbevriezing zodat zij kunnen blijven investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. In navolging van vorig jaar, wordt nu ook de terugkoop van (starters)woningen die verkocht zijn onder voorwaarden (VoV) vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.