Samenwerken aan leefbare wijken staat centraal in derde webinar Sunny Selward ’‘Zo doen we dat!’ op 14 april

In Groningen werken wijkbewoners intensief met elkaar samen om in de wijk Selwerd bewoners een positieve toekomst te geven: ‘Sunny’ Selwerd. De bewoners bedachten deze naam als eerbetoon aan de wijk die gebouwd is op de beginselen van de doorzonwoning. Vanuit het wijkrestaurant De Duindoorn in Selwerd komt het derde online webinar over 'leefbare en vitale wijken'.

Programma webinar

Albert-Jan Kruiter (publicist en mede-oprichter van Instituut voor Publieke Waarden) nodigt  bewoners en professionals uit voor een gesprek. Wat betekent ‘prettig wonen’ voor hen? Wat dragen zij zelf bij aan het leefbaarder en gezonder maken van de wijk? Hoe bouw je samen aan wijkinitiatieven?

Het webinar biedt live gesprekken en videofragmenten van initiatieven in de wijk Selwerd van bewoners en andere betrokkenen: hoe draagt het wijkbedrijf bij aan realisatie van plannen voor de wijk? Zo illustreert Daan Kingma (buurtregisseur wijkverbetering Sunny Selwerd) aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe hij ideeën, plannen, ambities en talenten van bewoners duurzaam verbindt aan het gezelliger en gezonder maken van de wijk. Ook wordt de rol van de woningcorporatie en wethouder wijkvernieuwing toegelicht. Daarnaast vertelt directeur Dick Takkebos van WarmteStad over de  aanleg van het warmtenet die soms als versneller kan werken voor de wijkvernieuwing als geheel.

Verder bespreken Lex Staal (directeur Sociaal Werk Nederland) en Ruth Peetoom (voorzitter GGZ Nederland) wat zij meenemen naar de Actieagenda Wonen: de agenda van 34 landelijke organisaties die werken aan prettig en veilig wonen in de wijk, waar deze webinarreeks bij hoort. Deelnemers kunnen tijdens het webinar in de chat meepraten en vragen stellen.

Actieagenda wonen: het digitale magazine ‘Zo doen we dat!’

Sociaal Werk Nederland en de VNG organiseren dit webinar samen met partners in de gemeente Groningen in het kader van het digitale magazine ’Zo doen we dat!’, dat op 9 februari 2022 verscheen. Het magazine bevat twaalf voorbeelden van een aanpak die werkt in de wijk. Sommige voorbeelden zijn al ver doorontwikkeld met mooie resultaten. Andere staan nog midden in de klei van het polderlandschap van Nederland. Maar wat al deze voorbeelden gemeen hebben, is dat er een samenwerking is gestart tussen verschillende partners waarbij de behoefte van de bewoner als startpunt is genomen .